Rusija prvi put poslala robota u svemir (video)

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaLansiranje svemirskog broda "Sojuz MS 05" sa posadom ekspedicije MKS-52/53 na Međunarodnu svemirsku stanicu na kosmodromu "Bajkonur"
Lansiranje svemirskog broda Sojuz MS 05 sa posadom ekspedicije MKS-52/53 na Međunarodnu svemirsku stanicu na kosmodromu Bajkonur  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski humanoidni robot „Fjodor“ prvi put je odleteo u kosmos, na brodu „Sojuz MS-14“.

Sa kosmodroma „Bajkonur“ u Kazahstanu, u 6 časova i 38 minuta po moskovskom vremenu, lansirana je raketa-nosač „Sojuz-2.1a“.

Uoči svog polaska, „Fjodor“ je rekao: „Idemo! Idemo!“, ponovivši poznatu frazu Jurija Gagarina.

Nakon 8 minuta i 49 sekundi brod je izašao na orbitu i krenuo ka Međunarodnoj svemirskoj stanici. Od tog trenutka, „Fjodor“ se može smatrati kosmonautom, jer je prešao uslovnu granicu od 100 kilometara iznad zemlje.

„Sojuz MS-14“ će leteti prema Međunarodnoj kosmičkoj stanici dva dana. Zbližavanje broda sa stanicom i njegovo spajanje sa modulom „Poisk“ ruskog segmenta će biti izvedeno 24. avgusta u 8 časova i 30 minuta po moskovskom vremenu.

Za vreme boravka robota na MKS biće izveden niz eksperimenata. On će se tamo nalaziti 17 dana.

Brod  sa „Fjodorom“ će krenuti nazad na Zemlju 6. septembra.

Ranije je bilo saopšteno da bi „Fjodor“ mogao drugi put otići na orbitu kako bi izašao u otvoreni svemir.

Androidni robot „Fjodor“ stvoren je u saradnji sa kompanijom „Androidna tehnika“ i Fondom za perspektivna istraživanja, uz tehničku podršku Ministarstva za vanredne situacije Rusije. Očekuje se da će u budućnosti robot biti poslat i na Mesec.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala