SAD ponovo nazvale Rusiju i Kinu pretnjom za svoje interese u svemiru

© AFP 2023 / Paul J. RichardsKompjuter sa logom Nacionalne bezbednosne agencije SAD u Merilendu
Kompjuter sa logom Nacionalne bezbednosne agencije SAD u Merilendu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rastući vojni potencijal Rusije i Kine u svemiru ugrožava interese Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika, izjavio je vršilac dužnosti direktora američke Nacionalne obaveštajne službe Džozef Megvajer.

„Sjedinjene Američke Države i naši saveznici imaju vitalne interese u svemiru, uključujući vojne, komercijalne i naučne, ali pretnja tim interesima raste kako Kina i Rusija razvijaju i razmeštaju destruktivno oružje koje preti satelitskim sistemima Sjedinjenih Američkih Država i naših saveznika“, rekao je Megvajer na zasedanju Nacionalnog saveta za svemir kojim je predsedavao potpredsednik SAD Majk Pens.

On je kao primer naveo kopneni raketni lanser koji koristi Kina, a koji bi, prema njegovim informacijama, mogao da za satelite u niskoj zemaljskoj orbiti predstavlja pretnju od uništenja.

„Sličan sistem se razvija u Rusiji i on će verovatno proraditi za nekoliko godina“, rekao je on.

Megvajer je istakao da Kina razvija oružje koje može da ometa rad satelita na geosinhronoj orbiti, a Rusija je rasporedila „kopneno lasersko oružje sposobno da zaslepljuje ili ometa rad naših optičkih senzora razmeštenih u svemiru“.

„Osim toga, Kina i Rusija su formirale specijalne svemirske snage. Obe države u okviru svojih napora za odbijanje i pobeđivanje neprijatelja, povećavaju kapacitete ostvarivanja napada na svemirske sisteme. Ukratko, pretnja američkim svemirskim sistemima i dalje raste“, zaključio je Megvajer.

Američki predsednik Donald Tramp je u februaru potpisao naredbu o stvaranju Svemirskih snaga za odbijanje agresije i zaštitu nacionalnih interesa u svemiru. Rusija je saopštila da na taj način Sjedinjene Američke Države stvaraju preduslove za militarizaciju svemira svojim namerama da svemir iskoriste u vojne svrhe i da će zvanična Moskva morati da odgovori na moguće pretnje recipročnim i asimetričnim merama.

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija
Rusija pozvala zemlje UN da ne razmeštaju oružje u svemiru

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general Valerij Gerasimov je početkom marta pozvao vojne naučnike da intenziviraju potragu za sredstvima i uvođenje sredstava za suprotstavljanje mogućim vojnim akcijama potencijalnog protivnika u svemiru i iz svemira.

Sa svoje strane, Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da Sjedinjene Američke Države, optužujući Kinu i Rusiju za navodno stvaranje pretnji u svemiru, zapravo traže izgovor kako bi opravdale svoju težnju za vojnom superiornošću i razvojem naprednog oružja.

Pentagon je, zauzvrat, izjavio da će Sjedinjene Američke Države „braniti i štititi“ svemir od njegove militarizacije od strane Rusije i Kine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala