Rusija pozvala zemlje UN da ne razmeštaju oružje u svemiru

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Moskva namerava da uputi Parizu pitanja zbog nekih odredbi nedavno predstavljene francuske strategije svemirske odbrane, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je Rusija obratila pažnju na govor francuske ministarke Florans Parli. Ministarstvo je dodalo da je strateški dokument veoma obiman i da će ruskim stručnjacima trebati vremena da ga detaljno prouče, ali „čak i na prvi pogled na strategiju postavljaju se ozbiljna pitanja o nekim njenim odredbama koje ruska strana namerava da uputi francuskim partnerima“.

U komentaru Ministarstva spoljnih poslova ističe se da je Francuska postala druga država posle SAD koja je zvanično prepoznala mogućnost izbijanja oružanog sukoba u svemiru, pri čemu se kao odgovor na „neprijateljske“ akcije prema francuskim svemirskim objektima ne isključuju kontramere, uključujući i vojne.

„U tom kontekstu, u smislu razjašnjavanja prave namere francuske strane veoma je indikativna dramatična promena njenih pristupa prema ruskim inicijativama u oblasti sprečavanja trke u naoružanju u svemiru. Posle višegodišnje konstruktivne saradnje po tom pitanju i naizgled uzajamnog razumevanja, prošle godine Francuska je iznenada, bez ikakvog razloga, ne samo odbila da se pridruži međunarodnoj inicijativi/političkoj obavezi, kojom se svaka država potpisnica obavezuju da neće biti prva koje će rasporediti oružje u svemiru, već je i prvi put glasala ’protiv‘ rezolucije na 73. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja samo poziva na dijalog o neraspoređivanju oružja u svemiru i sprečavanju trke u naoružanju u svemiru“, ističe se u komentaru Ministarstva.

U saopštenju se dodaje da ruski dokument čak ne sadrži ni poziv da se na sebe preuzmu obaveze prema inicijativi za neraspoređivanje oružja u svemiru, već samo poziva da se razmotri mogućnost da se to učini.

„Nema sumnje da bi, kao odgovor, sve države UN koje prepoznaju svoju odgovornost za očuvanje svemira kao zajedničkog nasleđa čovečanstva za buduće generacije trebalo da se ujedine u stavu da odbacuju sve planove za njegovo ’naoružavanje‘ i udvostruče napore u pružanju podrške međunarodnim mirovnim inicijativama. Rusija sa svoje strane potvrđuje da je odlučna da nastavi doslednu politiku zarad njihovog progresa, doprinoseći obezbeđivanju korišćenja svemira u isključivo miroljubive svrhe u interesu globalnog mira i globalne bezbednosti jednake za sve“, naglašava se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Krajem jula francuska ministarka odbrane Florans Parli predstavila je strategiju za svemirsku odbranu zemlje, najavivši stvaranje glavne svemirske agencije pod rukovodstvom vojnog vazduhoplovstva Francuske i izdvajanje dodatnih 700 miliona evra u okviru zakona o vojnom planiranju zaštite francuskih satelita. Kancelarija će imati sedište u Tuluzu i u njoj će raditi 220 stručnjaka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala