Ruska flota produžila vojne vežbe zbog NATO-a i vremenskih uslova

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaRuska ratna flota na paradi u Sankt Peterburgu
Ruska ratna flota na paradi u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vojne vežbe Ratne mornarice Rusije „Okeanski štit 2019“ trajale su nedelju duže od planiranog zbog delovanja NATO-a i vremenskih uslova, saopštio je glavni komandant Ratne mornarice Rusije, admiral Nikolaj Jevmenov, u intervjuu za list „Crvena zvezda“.

Trebalo je da se manevri održe u periodu od 1. do 9. avgusta, ali su se, zbog spoljnih faktora, vojne vežbe odužile.

„Uslovi u kojima su se održavale vojne vežbe, uključujući hidrometeorološku situaciju u području gde je aktivna Ratna mornarica i karakter reagovanja združenih pomorskih snaga NATO-a na naše akcije, zahtevali su dodatno vreme. Polazeći od toga, vojne vežbe su produžene do 15. avgusta, i sada se sa punom sigurnošću može reći da su ciljevi koji su postavljeni na vojnim vežbama postignuti“, objasnio je on.

Admiral je vojne vežbe „još jednom važnim etapom u povećanju borbene sposobnosti ruskih snaga, za koje se ispostavilo da su spremne za promenu situacije“. Tokom manevara značajno je povećan opseg njihovog održavanja — geografija se proširila, učestvovalo je triput više snaga, a prvi put su iskorišćene nuklearne podmornice.

U manevrima su učestvovale Baltička, Severna i Crnomorska flota i avijacija Tihookeanske flote, Vazdušno-kosmičkih snaga i Ministarstva za vanredne situacije u vodama pet mora — Barencovog, Norveškog, Severnog, Baltičkog i Sredozemnog, kao i u Atlantskom okeanu. Ukupno je učestvovalo više od 70 brodova i 58 letelica.

Prošle godine su se vojne vežbe održavale samo u Sredozemnom moru, uz učešće 28 brodova i 34 letelice.

U okviru vojnih vežbi proverena je spremnost Ratne mornarice da zaštiti nacionalne interese Rusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala