Varšava se dodvorava Vašingtonu plašeći Evropu izmišljenom ruskom pretnjom

© AP Photo / Krzysztof ZatyckiAmerički vojnici u Poljskoj
Američki vojnici u Poljskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija se nikad nije pripremala za napad, nego za odbranu, a oni koji tvrde suprotno samo pokazuju lojalnost Americi i zastrašuju Evropsku uniju izmišljenim ruskim pretnjama, rekao je poslanik Državne dume Viktor Vodolacki povodom predloga poljskog šefa diplomatije Jaceka Čaputoviča da se američka vojska rasporedi u Poljskoj.

Čaputovič je ranije rekao bi odluka o raspoređivanju američkih vojnika u Poljskoj bila delotvornija za „obuzdavanje Rusije“, od njihovog slanja u Zapadnu Evropu.

„Mi se uvek pripremamo samo za odbijanje spoljnog napada. Ova izjava služi da se još jednom pokaže lojalnost Americi. U njoj nema ničeg novog, to je samo novo zastrašivanje Evropske unije nekakvim izmišljenim ruskim pretnjama“, rekao je poslanik.

Njegov kolega Aleksandar Šerin smatra da takvim izjavama ne treba ni pridavati pažnju. „Poljska će govoriti samo ono što joj kažu njene gazde Amerikanci“, rekao je ruski poslanik.

Političar je ponašanje Varšave uporedio s decom oko novogodišnje jelke, koja recituju stihove kako bi obradovala vaspitačicu.

„Amerikanci tako dele tekstove svim državnim činovnicima, a oni ih redom izgovaraju. To je divljaštvo kada neka zemlja sama traži da se na njenu teritoriju dovede što više stranih vojnika“, naveo je poslanik.

Apsurdno pitanje

Ruski senator Franc Klincevič je podsetio na to da Rusija ima pravo da reaguje na raspoređivanje američkog vojnog kontingenta u Poljskoj.

„Mislim da u vezi s tim ima smisla podsetiti — u istoriji postoji mnoštvo takvih primera — kako su se za Poljsku završavali pokušaji da igra ulogu koja joj nije svojstvena u svetskoj politici“, rekao je Klincevič i dodao da je sama teza „obuzdavanja“ Rusije apsurdna.

Ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel izjavio je ranije da bi Vašington mogao da prebaci deo američke vojske iz Nemačke u Poljsku. Diplomata je negodovao zbog toga što Berlin i dalje ne povećava troškove za odbranu i koristi profit od trgovinske razmene sa SAD za unutrašnje potrebe. Zemlje NATO-a su se 2014. godine obavezale da povećaju troškove za odbranu na dva procenta od BDP-a.

Nemački poslanik Ditmar Barč iz Leve partije izjavio je da u slučaju povlačenja vojnika Amerikanci treba da odnesu i svoje nuklearno oružje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala