Posle Britanije i Amerika napušta kosovsku agenciju

© Sputnik / Dejan SimićZastave Amerike i Kosova
Zastave Amerike i Kosova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasada SAD je, poput Britanaca, povukla svog predstavnika iz agencije za poređenje i verifikaciju imovine, koja funkcioniše u okviru privremenih institucija u Prištini.

Odluka je doneta nakon što je, pre nekoliko meseci, u odbor te agencije izabran Naser Šalja, bivši komandant terorističke OVK, kojeg predstavnici diplomatskih misija u Prištini smatraju nekvalifikovanim, piše prištinska „Gazeta ekspres“.

Filip Kosnet, američki ambasador u Prištini, saopštio je da je podneo ostavku na članstvo u odboru ove agencije i obrazložio je svoje napuštanje podsetivši na stav iznet na dan kada je Šalja izabran.

„SAD su podnele ostavku u Odboru kosovske Agencije za poređenje i verifikaciju imovine, kao što je to učinila Velika Britanija ranije. Nećemo nastaviti da učestvujemo, jer rukovodstvo tog odbora služi ličnijim i političkim interesima, više nego ljudima. Izbor nekvalifikovanih osoba na vladinim pozicijama šteti imidžu Kosova i gubi poverenje naroda“, napisao je Kosnet na svom profilu na Tviteru.

Ranije je ambasador zahtevao da se nekvalifikovani i oni koji zauzmu pozicije kroz nepotizam i klijentelizam — uklone iz (privremenih) prištinskih institucija.

„Kosnet“ je i pre nekoliko meseci javno zatražio da Šalja podnese ostavku na tu funkciju, ali parlament privremenih institucija u Prištini ipak nije verifikovao njegov izbor.

Prethodno je britanski ambasador Ruri Okonel izašao iz odbora iz istih razloga, ocenivši tada — da je imenovanje Šalje kršenje Memoranduma o razumevanju, koje su potpisali ta ambasada i parlament privremenih institucija u Prištini.

On je pozdravio odluku ambasade SAD, koja je sledila njegov primer i povukla se iz ove agencije, prenelo je „Kosovo onlajn“ pisanje prištinske štampe.

On je rekao da će nepotizam i korupcija uništiti Kosovo, te da „kosovski prijatelji“ gube strpljenje.

Oglasio se i nemački ambasador Kristijan Held, koji je na svom profilu na Tviteru naveo — da se na javne pozicije na Kosovu gleda kao na „nagradu“.

Ocenio je i da strani ambasadori ne mogu da budu tretirani kao „zavese za prozore“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala