Ogromni vojni troškovi doveli Bugarsku na 2. mesto u NATO-u

© AP Photo / Petar PetrovZastave Bugarske i NATO-a na ceremoniji obeležavanja stupanja Bugarske u ovaj vojni savez
Zastave Bugarske i NATO-a na ceremoniji obeležavanja stupanja Bugarske u ovaj vojni savez - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska je na drugom mestu u NATO-u po budžetu za odbranu u odnosu na bruto domaći proizvod, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država, nakon što je bugarska vlada uplatila milijardu i 200 miliona dolara za kupovinu novih osam lovaca F-16, prenosi Bugarska nacionalna televizija (BNT).

Kako se navodi, Bugarska nije imala toliko visoke izdatke za odbranu u poslednjih 16 godina.

Budžet bugarskog Ministarstva odbrane za 2019. godinu iznosi tri milijarde i 515 miliona leva, odnosno oko jednu milijardu i 800 miliona evra.

Na samitu NATO-a u Velsu 2014. godine, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je potrebno da Bugarska poveća svoje troškove za odbranu.

Kako navodi BNT, dobra vest je da nakon godina smanjenja vojnih budžeta, svi saveznici NATO-a postepeno povećavaju svoje izdatke za odbranu, te da sve više zemalja-članica Alijanse dostiže cilj od dva odsto sredstava za odbranu u odnosu na BDP.

Od svih 29 zemalja-članica NATO-a, najveći budžet za odbranu imaju SAD odnosno 3,42 odsto u odnosu na BDP, Bugarska 2,6 odsto u odnosu na BDP, a nakon toga slede Grčka, Velika Britanija, Estonija, Rumunija, Poljska i Letonija.

Simeon Nikolov iz bugarskog Centra za strateške studije smatra da se Bugarska nalazi u zlatnom okruženju sa samo šest zemalja-članica NATO-a koje ispunjavaju kriterijum odvajanja za odbranu od dva odsto u odnosu na nacionalni BDP, preneo je Tanjug.

Nemačka troši 1,3 odsto u odnosu na svoj BDP za odbranu, ali taj iznos vredi 37,6 milijardi evra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala