Nuklearni rat između Rusije i Amerike dovešće do decenijske zime

CC0 / pixabay / Nuklearni rat
Nuklearni rat - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanski list „Dejli mejl“ objavio je da su američki naučnici sa Ratgerskog univerziteta, Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja i Koloradskog univerziteta u Bulderu izvršili modeliranje pravog nuklearnog rata između Rusije i SAD.

„Dejli mejl“ prenosi da su istraživači u svom naučnom radu koristili novi model, koji se odlikuje većom rezolucijom i povećanom granicom pokrivenosti, do 140 kilometara.

Istraživanje pokazuje da bi požari izazvani upotrebom nuklearnog oružja izbacili u atmosferu 147 miliona tona čađi koja bi, nakon što bi se za nekoliko nedelja raširila po zemljinoj lopti — zaklonila sunčevu svetlost.

Eksperti prognoziraju da bi bilo potrebno sedam godina da ova zavesa od čađi primetno spadne, a da bi bile potrebne još tri godine, nakon ovih sedam, pa da svetlost bude u mogućnosti da se vrati u normalno stanje i da opet dopire do površine zemlje.

Zavesa od čađi na nebu, prema procenama američkih naučnika, dovešće do pada površinske temperature vazduha za više od 8 stepeni Celzijusa. Informacije koje se nalaze u grafikonu istraživanja pokazuju da će temperaturne anomalije trajati oko 4 godine, dok će za potpuni povratak pokazatelja na predratni nivo biti potrebna jedna decenija.

Osim toga, u istraživanju se navodi da će atmosferski efekti dovesti do kolapsa monsuna i varijabilnosti ciklusa „El Ninjo“ (kolebanja temperature sloja vode u ekvatorijalnom delu Tihog okeana, koje primetno utiču na klimu).

Novi model u celini ponavlja rezultate ranijih istraživanja, ali pokazuje da oblak čađi nestaje brže nego u starom modelu NASA. Stepen reakcije klime pri tome ostaje sličan.

Povećana rezolucija modela omogućava da se prognozira jači pad temperature i nove padavine na planetu tokom prvih godina nakon nuklearnog napada.

Po mišljenju istraživanja — u prvim godinama nakon rata će se povećati severni polarni vrtlog, što će dovesti i do povećanja temperature na Arktiku i u severnom delu Evropi.

Dobijeni podaci potvrđuju prognozu manje kompleksnih modela, koji su korišćeni osamdesetih godina prošlog veka.

„Modeli pokazuju da će nakon velikog nuklearnog rata između SAD i Rusije nastati nuklearna zima“, navode istraživači.

Nuklearni napad velikih razmera bio bi samoubistvo za zemlju koja odluči da izvede takav napad“, ukazuje naučnik, naglasivši da bi korišćenje nuklearnog oružja SAD i Rusije imalo katastrofalne posledice za ceo svet.

„Naravno — treba smanjiti nuklearni arsenal i, po mogućnosti — razoružati sve države koje poseduju nuklearno oružje“, zaključili su naučnici.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala