Francuski političar pozvao Makrona da se sprijatelji sa Rusijom, pre Amerike

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Francuske i Rusije Emanuel Makron i Vladimir Putin na stadionu Lužniki u Moskvi
Predsednici Francuske i Rusije Emanuel Makron i Vladimir Putin na stadionu Lužniki u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pariz treba da uspostavi odnose sa Moskvom, pre nego što to uradi američki predsednik Donald Tramp, izjavio je Juber Vedrin, bivši ministar inostranih poslova Francuske, u intervjuu za list „Figaro“.

Vedrin je upozorio francuske vlasti da će američki lider, ako bude reizabran, pokrenuti novu dinamiku odnosa između Rusije i SAD i da neće uzimati u obzir interese Evrope.

On je podsetio da je cilj predsednika Francuske Emanuela Makrona da ponovo „poveže Rusiju i Evropu“. Prema rečima bivšeg političara, Pariz treba da ispravi nedoslednu politiku Zapada, koja je „gurnula Moskvu ka Pekingu“.

On je naglasio važnost saradnje Rusije i Francuske u vojnoj, nuklearnoj, kosmičkoj i digitalnoj oblasti, u ekologizaciji ekonomije, kao i u borbi protiv islamskog terorizma.

„Treba uspostaviti, počevši praktično od nule, politiku kontrole naoružanja i uravnoteženog razoružavanja“, zaključio je on.

U junu je Makron na ruskom pozdravio svog ruskog kolegu Vladimira Putina na sastanku u okviru samita „Velike dvadesetorke“ u Osaki. Na tom sastanku dva lidera su razgovarala „na ti“. Ruski lider je pozvao Makrona da učestvuje na svečanosti povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetkom ratu. Francuski predsednik je obećao da će doputovati u Rusiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala