Manija gonjenja — Džon Bolton optužio Rusiju za krađu tehnologija

© AP Photo / Yui MokSavetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton
Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i same su prilično krale tuđe tehnologije, a ako za nešto tako optužuju Rusiju, onda neka pokažu raketu čiju tehnologiju je ona, navodno, pokušala da ukrade, izjavio je za Sputnjik prvi zamenik predsedavajućeg odbora za odbranu Državne dume Rusije Aleksandar Šerin.

Šerin je napomenuo da su takve izjave nekorektne i neprihvatljive, ali da „za Amerikance već odavno ne postoji koncept kao što je etika u međunarodnim odnosima“.

„Što se tiče krađe tehnologije od Amerikanaca: pa, onda neka oni prikažu svetu tu raketu čiju tehnologiju pokušavamo da ukrademo, ako pokušavamo da je ukrademo“, rekao je poslanik.

On je takođe naglasio da su i sami Amerikanci „vrlo dobro prošli nakon što su iz Nemačke izvezli stručnjake, što im je pomoglo da naprave atomsku bombu koju su potom koristili za napade na Japan“.

Sa druge strane, vojni politički analitičar na Ruskom ekonomskom univerzitetu „Plehanov“ Andrej Koškin navodi da „čak i američki predsednik Donald Tramp karakteriše svog pomoćnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona kao vrlo agresivnog jastreba u spoljnoj politici“.

„A ovaj jastreb ima jednu maniju — da progoni Rusiju i nepravedno je optužuje za sve. Danas on rasuđuje o razvoju naše ekonomije, našeg oružja, istovremeno jasno shvatajući da Sjedinjene Američke Države trenutno zaostaju u razvoju hiperoružja i konkretno hipersoničnih raketa“.

„A da bi ponizio Rusiju u svojim vrednosnim ocenama, on neosnovano govori da upravo mi se bavimo krađom tehnologije od Sjedinjenih Američkih Država. Mislim da ovakve neutemeljene uvredljive izjave tako visokog zvaničnika iz Vašingtona, naravno, ne idu na čast Trampovom timu“, smatra Koškin.

Rusija ne krade tehnologiju za hipersonično oružje od Sjedinjenih Američkih Država, već je, naprotiv, lider u ovoj oblasti, što potvrđuje i postojanje takvog oružja u Rusiji za koju Sjedinjene Američke Države nemaju pandane, smatra vojni ekspert Igor Korotčenko.

Stvaranje hipersoničnog oružja nije moguće ako samo pokušate da primenite već postojeće tehnologije. Za to je potreban paralelan razvoj nekoliko oblasti ekonomije i nauke, kao što je nauka o materijalima i precizna mehanika, objasnio je Korotčenko.

„Zašto onda Amerika još uvek nema takve modele, a mi ih imamo? To pokazuje da smo realno ispred Sjedinjenih Američkih Država i u oblasti hipersonične tehnologije i u oblasti novih transportnih sredstava, gde jednostavno implementiramo sopstveni razvoj. A Boltonova izjava je još jedan primer antiruske retorike visokih američkih zvaničnika“, naglasio je on.

Korotčenko ne isključuje mogućnost da se Bolton, tvrdnjom da Rusija „krade“ tehnologiju, opravdava pred američkim poreskim obveznicima zbog nepostojanja takvog oružja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Lovac MiG-31 nosi hipersoničnu raketu kindžal - Sputnik Srbija
Ruska vojska premijerno prikazala sistem „Kindžal“ (video)

Ruski vojni ekspert i član stručnog saveta u Kolegijumu Vojno-industrijske komisije Viktor Murahovski smatra da su osnovni elementi tehnologije potrebne za kretanje hiperzvukom razrađeni još u vreme Sovjetskog Saveza. Tada su napravljeni materijali za zaštitu od toplote za svemirski šatl za višekratnu upotrebu „Buran“, koji je ulazio u atmosferu hipersoničnom brzinom.

Osim toga, savremene interkontinentalne balističke rakete koje se koriste u Rusiji opremljene su i bojevim glavama koje ulaze u atmosferu hipersoničnim brzinama, napomenuo je stručnjak.

Ranije je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton optužio Rusiju da je ukrala američku tehnologiju za stvaranje, između ostalog, i hipersoničnog oružja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala