Istorijska presuda u Hrvatskoj: Pozdrav „Za dom spremni“ je simbol mržnje, kažnjiv i Tompson

© AP Photo / MIROSLAV LELASMarko Perković Tompson na splitskoj Rivi
Marko Perković Tompson na splitskoj Rivi - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Zagrebački „Jutarnji list“ piše da je konačno doneta presuda kojom je izvođač numere „Bojna Čavoglave“ pravosnažno prekršajno kažnjen zbog javnog uzvikivanja pozdrava „Za dom spremni“ na početku pesme. Ali, ovom presudom nije kažnjen Marko Perković Tompson, originalni izvođač i autor „Bojna Čavoglave“, nego Mario Roso, lokalni pevač iz Makarske.

U pravosnažnoj presudi koju je doneo Visoki prekršajni sud, a čiju kopiju ima „Jutarnji list“, stoji da je pozdrav „Za dom“ i „Za dom spremni“ korišćen i kao zvanični pozdrav ustaškog pokreta i genocidne tvorevine NDH, da je nastao na idejama nacizma i fašizma, i da je zasnovan na rasizmu i da samim tim — simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase i drugačijeg verskog i etničkog identiteta.

„Bez obzira na žalbene navode, u kojima je optuženi tvrdio da je otpevao pesmu na isti način na koji je ona objavljena u izvornom tekstu pesme ’Bojna Čavoglave‘ i objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva kompozitora, okrivljeni je mogao i trebao da bude svestan mogućeg negativnog uticaja izvikivanja ovog izraza i trebalo je da se suzdržava od takvog ponašanja“, stoji u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda, koju potpisuje Siniša Senjanović, predsednik tročlanog sudskog veća.

„Činjenica da je navedeni pozdrav deo autorskog umetničkog dela ne menja činjenicu da simbolizuje mržnju prema ljudima drugačije verske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije, kao i potcenjivanje žrtava zločina protiv čovečnosti, kao i da je protivan odredbi člana 39 Ustava Republike Hrvatske, koji zabranjuje svako pozivanje ili podsticanje na nacionalnu, rasnu ili versku mržnju, ili bilo koji oblik netrpeljivosti. Opisano ponašanje svakako doprinosi stvaranju atmosfere u kojoj se utiče na javni red i mir na način koji ohrabruje i druge na izražavanje mržnje i na nasilje, odnosno stvara se latentna opasnost, nelagoda i uznemirenost kod osoba koje ne spadaju u većinsku etničku ili versku grupu“, navodi se u presudi.

Međutim, spomenutom pravosnažnom presudom, koju je Visoki prekršajni sud doneo 13. juna ove godine i prvostepenom sudu je uručio 17. jula, nije kažnjen izvorni izvođač i autor numere „Bojna Čavoglave“ Marko Perković Tompson, nego lokalni pevač iz Makarske Mario Roso, koji je Tompsonovu pesmu sa ustaškim pozdravom izveo na jednom od trgova u Makarskoj, i to za vreme obeležavanja 20. godišnjice zločinačke akcije „Oluje“, kojom je proterano više od 250.000 nenaoružanih civila srpske nacionalnosti sa teritorije današnje Republike Hrvatske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala