Albanski istoričari: Dečani su manastir pravoslavnih Albanaca

© AP Photo / Visar KryeziuManastir Dečani na KiM
Manastir Dečani na KiM - Sputnik Srbija
Pratite nas
Udruženje kosovskih istoričara „Ali Hadri“, ogranak u Dečanima, zatražilo je od Srpske pravoslavne crkve da se izvini zbog, kako tvrdi, „genocida“ koji su Srbi navodno počinili nad Albancima tokom proteklih sukoba na KiM, a povodom izjave igumana manastira Veliki Dečani Save Janjića da taj hram i sporno manastirsko zemljište pripadaju srpskoj crkvi.

Tri godine od odluke kosovskog Ustavnog suda prema kojoj se srpskom manastiru Visoki Dečani priznaje pravo na zemlju površine 23 hektara, dečanska opština odbija da tu odluku primeni.

S tim u vezi, iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić dao je izjavu Glasu Amerike, što je izazvalo reakciju dečanskog ogranka pomenutog udruženja istoričara koji tvrde da je reč o manastiru pravoslavnih Albanaca i da iguman Sava Janjić služi u albanskom pravoslavnom manastiru, koji su, kako kažu, „srpski okupatori uzurpirali još u srednjem veku“.

Manastir Dečani je, prema tvrdnjama pomenutih istoričara, tokom, kako kažu, „oslobodilačkog rata na Kosovu igrao negativnu ulogu i izvodio antialbanske akcije“, preneo je Tanjug pisanje prištinske „Kohe“.

Oni kažu i da im je još uvek u svežem sećanju period kada su visoki dostojanstvenici manastira Dečani u tom zdanju „osveštavali stotine srpskih paravojnih snaga, koje su nakon toga počinile najteža krivična dela nad Albancima iz Dečana, okoline i šire“.

© Javno vlasništvoLoza Nemanjića — freska u Manastiru Dečani.
Albanski istoričari: Dečani su manastir pravoslavnih Albanaca - Sputnik Srbija
Loza Nemanjića — freska u Manastiru Dečani.

„Neistina je da manastir Dečani pripada srpskoj crkvi, već je to hram pravoslavnih Albanaca, koji je obnovljen na temeljima ilirskog hrama — Dardan, a manastir je sagradio Fra Vita Kuči, na zemlji Haka Kučija iz Dečana“, navodi se u reagovanju istoričara iz dečanskog ogranka udruženja „Ali Hadri“.

Na Janjićevu izjavu da sveštenstvo manastira Visoki Dečani ima kosovske dokumente i da poštuje kosovske zakone, istoričaru kažu da je to „potpuna drskost“ i da iguman Sava, kako kažu, ne poznaje i ne poštuje zakone tzv. Kosova, a to zaključuju po tome što SPC kosovsku teritoriju ne naziva „Republikom Kosovo“, već Kosovo i Metohija.

Oni su pozvali igumana Savu da „povuče“ svoje izjave i da se izvini za navodni genocid koji je, kako tvrde, „srpski narod počinio nad Albancima iz Dečana“.

Traže od Janjića i da povuče izjave jer destabilizuje bezbednosnu situaciju u Dečanima tvrdnjom da preduzeća „Apiko“ i „Ilirija“ pripadaju manastiru.

„Podsećamo Savu i njegove nadređene da nema Albanca koji će preneti imovinu i preduzeća 'Apiko' i 'Ilirija' u vlasništvo manastira Dečani, jer je za nas odluka Ustavnog suda Republike Kosovo iz 2016. godine neprihvatljiva i neprimenjiva, s obzirom na to da je doneta na osnovu dokumenata iz perioda Miloševićevog režima“, navodi se u reagovanju dečanskog ogranka udruženja istoričara „Ali Hadri“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala