Kako su Hrvati utrli put kosovskim Albancima (video)

© AP Photo / Visar KryeziuAlbanci
Albanci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Obeležavanje godišnjice „Oluje“ u Srbiji i Hrvatskoj, odluka o formiranju Saveta ministara u BiH, najava nereda na Kosmetu, ali i podrška Srba Trampu na narednim izborima su teme o kojima smo razgovarali sa Savom Štrpcem, iz Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“.

„Veritas“ i dan-danas popisuje žrtve, izbegle, nestale, neidentifikovane i procesirane, i zbog toga za ljude koji to rade „Oluja“ još traje, kaže predsednik tog centra. On dodaje da su podaci koje danonoćno prikupljaju gotovo dve i po decenije veoma promenljiva kategorija, menjaju se iz meseca u mesec. Štrbac navodi da su pred samu godišnjicu 4. avgusta izbrojali 1.869 žrtava, od toga 1.220 civila. Da tragedija bude veća, naš sagovornik, koji je i sam bio u izbegličkoj koloni, kaže da staračku kategoriju čine dve trećine žrtava, dok se za 745 još uvek ništa ne zna.

„U prethodnoj godini, od avgusta 2018. do danas, ekshumirana su 24 posmrtna ostatka sa područja Like i Korduna, a 40 je identifikovano“, ističe Štrbac.

Srbi i Republika Srpska se danas ne plaše da govore da se „Oluja“ dogodila, i govore o svojim žrtvama i nazivaju zločince pravim imenima, ali to nije dovoljno za povratak srpskog stanovništva. Samo u toj akciji je izbeglo oko 220.000, a Srba u Hrvatskoj je nestalo 400.000“, rekao je Štrbac.

 U Hrvatsku se, prema rečima našeg sagovornika, vratila srpska staračka populacija, dok mlađe zaustavljaju sudski procesi. Oni na osnovu međunarodnih poternica po svetu, ali i u Hrvatskoj, uhapse po desetak Srba i na taj način stopiraju sve one koji su možda nekad i pomislili da se vrate, da to ne učine. 

„Nisu Hrvati to sami izmislili, imali su veoma dobre učitelje u Vatikanu i Nemačkoj. Zbog velike, pre svega medijske indoktrinacije, školstva i crkve, mladi rođeni u ratu ili neposredno posle polako preuzimaju rukovođenje državom, a oni više mrze ono što je srpsko od onih generacija sa kojima smo ratovali. Zbog toga Tompson može da uzvikuje ustaški pozdrav i da mu se ništa ne desi“, rekao je Štrbac.

NATO — klica razdora u BiH?

Javnost veoma intrigira šta zapravo predstavlja dogovor Dodika i Izetbegovića u vezi sa NATO i formulacija da „ne postoje ni pobednik ni gubitnik“. Savo Štrbac kaže da se upravo vratio iz Republike Srpske i da tamošnja opozicija optužuje vlast da je napravila izdajnički potez, dok vladajuća koalicija tvrdi da je sve po zakonu. „Stvar je u tumačenju — Izetbegović će reći da će ovo samo malo usporiti put ka NATO, dok će Dodik reći da od toga nema ništa. U ratu sam često imao priliku da pitam zašto se neke rezolucije ne pišu jasnije i dobio sam odgovor da se napiše samo onaj deo koji svi prihvataju, a da ostale stavke svako može da tumači svojim biračima na svoj način. Sve u svemu, mi u Srbiji ne treba da strahujemo“, naglasio je naš sagovornik.

Hrvatski recept za kosovske zločince

Ipak, Savo Štrbac kaže da nije uveren da ne treba da brinemo za Srbe na KiM nakon svih pretnji Hašima Tačija. Prema njegovom mišljenju, Hrvati su utrli put Albancima u vezi sa poternicama i njihove vojske vežbaju zajedno.

„Planove za ’Bljeskove‘ i ’Oluje‘ su napravili američki penzionisani oficiri, a sada to preuzimaju i Albanci i zato ih se treba plašiti“, ističe Štrbac.

„Svojevremeno je Franjo Tuđman zacrtao da Srba u Hrvatskoj treba da bude manje od tri odsto, a danas takav scenario priželjkuju i kosovski lideri. Albanci tako Srbima prave probleme i vraćaju prava na kašičicu, i onda je logično pitanje — ko će se vratiti?“

Može li Tramp da pomogne Srbiji?

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je najavio da će pozvati Srbe u Americi da glasaju na narednim predsedničkim izborima za Donalda Trampa, ali naš sagovornik nije uveren da bi on mogao da nam pomogne u vezi sa KiM iz prostog razloga što se američka spoljna politika jako teško menja.

„Uveren sam samo da Tramp zna gde je Slovenija, ali ne i Srbija. Treba shvatiti, a ja imam mnogo iskustva i razgovarao sam sa mnogim ljudima iz međunarodnih organizacija, da tu pojedinac ne znači mnogo. Neće oni odstupiti, ko god bio na vlasti, od već zacrtane politike. Oni su proizvođači ratova po celom svetu, iza njih ne stoje ni Tramp ni Obama, već multinacionalne kompanije. Tako je i ovde — ako im bude potreban rat na Balkanu, oni će ga brzo proizvesti, protivio se Tramp tome ili ne“, rekao je Štrbac.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala