Četiri dana dele srpske tenkiste od konačne odluke na tenkovskom biatlonu (foto)

© Olivera IkodinovićTenkisti Vojske Srbije na terenu
Tenkisti Vojske Srbije na terenu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tenkisti Vojske Srbije, koji učestvuju na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji, završili su polufinalnu trku u disciplini „Tenkovski biatlon“, ali će njihov konačan plasman biti poznat početkom iduće nedelje, nakon što i druge ekipe završe drugu fazu takmičenja — polufinalnu štafetu.

Srpski tenkisti su bili u grupi sa uvek nezgodnim „protivnicima“: Kinom, Azerbejdžanom i Kazahstanom, koji je u današnjoj trci imao najbolje vreme.

Komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović, koji predvodi srpske tenkiste i koji je sudija na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama, rekao je da je ovo takmičenje bilo dragoceno iskustvo za naše vojnike.

U dosta složenim vremenskim uslovima i u jakoj konkurenciji, nismo uspeli da ostvarimo ono što smo možda planirali, imali smo i dosta problema sa tehnikom — tenk se pokvario i izvršili smo njegovu zamenu, a sa drugim tenkom je u drugom delu vožnje sa poslednjom posadom bilo dosta problema, tako da je i to dosta uticalo na vreme realizacije i izvršenja zadatka. Ostaju nam iskustva i da se što bolje pripremimo za sledeću godinu, za sledeći biatlon“, rekao je general za Sputnjik.

© Olivera IkodinovićPodrška kolega sa tribina
Četiri dana dele srpske tenkiste od konačne odluke na tenkovskom biatlonu (foto) - Sputnik Srbija
Podrška kolega sa tribina

Srpske tenkiste su sa tribina bodrili i izaslanik Ministarstva odbrane Republike Srbije u Rusiji pukovnik Budimir Gajić i njegov pomoćnik potpukovnik Jovica Bosančić.

U polufinalu učestvuje 16 zemalja, podeljenih u dve divizije. Srpski tenkisti su u prvoj diviziji u grupi sa Kinom, Kazahstanom i Azerbejdžanom, dok su u drugoj polufinalnoj grupi prve divizije Rusija, Belorusija, Mongolija i Venecuela, koje će se takmičiti u ponedeljak, 12. avgusta.

U drugoj diviziji su Uganda, Vijetnam, Kuba, Kuvajt, Tadžikistan, Uzbekistan, Laos i Mjanmar.

Finalna štafeta druge divizije održaće se 15. avgusta, a dva dana kasnije, na dan zatvaranja Međunarodnih vojnih igara, održaće se glavna trka takmičenja — finale prve divizije.

Prema propozicijama, svaka ekipa u polufinalu i finalu ima na raspolaganju dva tenka — glavni i rezervni.

© Olivera IkodinovićSrpske tenkiste su sa tribina bodrili i izaslanik Ministarstva odbrane Republike Srbije u Rusiji pukovnik Budimir Gajić i njegov pomoćnik potpukovnik Jovica Bosančić.
Četiri dana dele srpske tenkiste od konačne odluke na tenkovskom biatlonu (foto) - Sputnik Srbija
Srpske tenkiste su sa tribina bodrili i izaslanik Ministarstva odbrane Republike Srbije u Rusiji pukovnik Budimir Gajić i njegov pomoćnik potpukovnik Jovica Bosančić.

Vozi se takozvana štafeta, koja podrazumeva trku svih takmičarskih posada, naizmenično na istom tenku. Zadatak posada je da što brže savladaju prepreke na stazi i reše vatrene zadatke, kao što su gađanje iz topa u pokretu, spregnutog mitraljeza „PKT“ i protivavionskog mitraljeza „Kord“.

Svaka posada vozi četiri kruga tokom kojih treba da pogodi tri topovska i tri mitraljeska cilja, kao i dva cilja protivavionskim mitraljezom, a takođe i da u svakom krugu savlada 15 protivtenkovskih prepreka, kao što su protivtenkovski rov, eskarpa (vertikalni zid visine 90 centimetara), vodena prepreka, most, kosi nagib, minsko polje, brdo, i tako dalje.

Glavni kriterijum za prolazak u finale je najbolje postignuto vreme. Zbog toga će učesnici finala biti poznati tek 13. avgusta, nakon svih polufinalnih trka, koje će se održati u naredna tri dana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala