Jedni bi da ga povuku, a vojska bi da ga zadrži — Poljaci nemaju čime da zamene MiG-29

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaVišenamenski lovac MiG-29KUB tokom trenažnih letova na vojnom aerodromu Severomorsk 3 u Murmanskoj oblasti
Višenamenski lovac MiG-29KUB tokom trenažnih letova na vojnom aerodromu Severomorsk 3 u Murmanskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poljski dnevni list „Dzjenik gazeta pravna“ objavio je prekjuče tekst o tome da bi Poljska uskoro mogla da povuče iz naoružanja lovačke avione MiG-29.

Autor Maćej Miloš u tekstu pod naslovom „Migovi se možda neće vratiti u upotrebu. Samo F-16 neće braniti poljsko nebo“ komentariše da bi povlačenje MiG-29 iz upotrebe, što je, kako je navedeno, vrlo verovatno, dovelo do nedovoljnog broja borbenih aviona za izvršavanje svih postavljenih zadataka.

Poljski „migovi 29“ su nakon udesa koji se dogodio 4. marta ove godine, prilikom kojeg je pilot preživeo, još uvek prizemljeni, a uzroci pada aviona do danas nisu zvanično saopšteni, piše portal „Tangosiks“, a prenosi B92.

To svakako utiče na borbenu gotovost Ratnog vazduhoplovstva Poljske jer se svakim danom smanjuje broj pilota koji su u trenaži. Autor teksta iznosi da je mogućnost povlačenja sovjetskih lovaca 90 odsto, i u toj tvrdnji se poziva na izjave poljskih vojnih stručnjaka.

Nezvanično, niko iz vojnog i političkog vrha ne želi da se dvadeset devetke povuku iz upotrebe, ali istovremeno postoje određeni ljudi koji bi to rado uradili.

Takođe, podseća se i na prošlogodišnji udes MiG-29, kada je pilot poginuo zbog neispravnosti izbacujućeg sedišta.

Holding kompanija „Polska grupa zbrojeniova“, koju je osnovala poljska vlada radi udruživanja poljskih firmi odbrambene industrije u državnom vlasništvu, nedavno je, kako navodi autor, saopštila da je još 2011. u remontnom zavodu došlo do greške u projektovanju rezervnog dela, koja nije otkrivena u procesu provere.

Nakon udesa u kom je pilot poginuo, zavod VZL-2 je sproveo unutrašnju istragu, nakon čega su zaposleni koji su direktno bili uključeni u projektovanje pomenutog dela dobili otkaz.

Problemi u industriji

Ovakav razvoj situacije ne samo da slabi sposobnost zaštite poljskog neba već stvara probleme i industriji.

Poljski list piše i o tome da zavod VZL-2 ne dobija dovoljno novca od države za obavljene poslove jer se sada, nakon prizemljenja flote, ne dobija novac za probne kontrolne letove aviona na kojima su remontni radovi određenog obima završeni.

Ukoliko bi MiG-29 bio povučen iz upotrebe, VZL-2 bi takođe izgubio veliki deo prihoda jer se, iako se tamo održavaju i borbeni avioni F-16, 90 odsto prihoda odnosi na usluge održavanja flote aviona MiG-29 i Su-22.

Kako dalje primećuju u tekstu poljskog lista, situacija što se tiče borbenih aviona bi se mogla popraviti povećanjem operativnosti flote F-16 jer je, kako su nezvanično saznali iz izvora u vazduhoplovnim snagama, trenutno je borbeno spremno svega 20 odsto, odnosno 10 od 48 aviona tog tipa.

Međutim, iznose i da je povećanje operativnosti F-16 malo verovatno jer to godinama nije urađeno zbog hroničnog nedostatka rezervnih delova.

Najverovatnije naručuju F-35

Prema autoru teksta, nova narudžbina borbenih aviona, najverovatnije će to biti američki F-35, neće rešiti problem jer se, na osnovu iskustava korišćenja F-16, postizanje njihove pune borbene sposobnosti očekuje 2030-ih godina. Osvrnuvši se na mogućnost poljske industrije da učestvuje u programu F-35, to je ocenjeno kao skoro nemoguće.

Vazduhoplovne snage Poljske, kako se dalje navodi, imaju želju da nastave da koriste MiG-29, ali žele garantovanu sigurnost njihove upotrebe.

Odluka o nastavku njihovog letenja će biti doneta nakon analize preventivnih pregleda, zaključaka i preporuka.

Zvaničnici iz Ministarstva nacionalne odbrane izjavili su da će polazna tačka za takvu odluku biti utvrđivanje da li su avioni bezbedni za dalje korišćenje.

Na ovo treba dodati i da Poljaci danas samostalno održavaju svoju flotu MiG-ova 29, iako postoje informacije da na tom polju sarađuju sa Ukrajinom.

Prema službenim podacima tvrdi se da RV Poljske trenutno koristi 30 lovaca MiG-29, 32 jurišnika Su-22 i 48 višenamenskih F-16.

Ipak, dugoročno je planirano da u naoružanju ostane 16 aviona MiG-29 i 18 Su-22, koji su u poljskim vazduhoplovnim zavodima dobili modernizacije manjeg obima, koje, međutim, nisu bitno uticale na povećanje njihovih borbenih sposobnosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala