Meksiko razmatra mogućnost da zatraži izručenje ubice iz El Pasa

© AFP 2023 / MARK RALSTONPreživele žrtve masakra u El Pasu
Preživele žrtve masakra u El Pasu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Meksiko razmatra tužbu protiv napadača, koji je u tržnom centru Volmart u El Pasu u Teksasu ubio 20, a ranio 26 ljudi, jer se među ubijenima nalazi i šest meksičkih državljana. Sudski spor potencijalno može da otvori put za izručenje napadača.

Meksiko će preuzeti „pravne radnje“ radi zaštite svojih građana u SAD, izjavio je ministar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard, nakon masakra u El Pasu, u kojem je napadač ubio 20, a ranio 26 ljudi. Tačnije, vrhovni tužilac Meksika razmatra podizanje optužnice protiv napadača Patrika Krusijusa na osnovu toga što je protiv državljana Meksika na tlu Sjedinjenih Država počinjen teroristički akt, rekao je Ebrard. U zavisnosti od toga kako se slučaj bude razvijao, moglo bi da dođe do izručenja Krusijusa Meksiku, dodao je šef meksičke diplomatije.

© AFP 2023 / ALFREDO ESTRELLAMinistar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard
Meksiko razmatra mogućnost da zatraži izručenje ubice iz El Pasa - Sputnik Srbija
Ministar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard

„Predsednik mi je dao uputstvo da osiguram da se ogorčenje Meksika pretvori u efikasne, brze, ekspeditivne i snažne pravne radnje kako bi Meksiko preuzeo inicijativu i zahtevao da se uspostave uslovi koji štite Meksikance u Sjedinjenim Državama“, istakao je Ebrard u videu koji je objavljen na Tviteru, obećavši da će uskoro pružiti dodatne informacije o preduzetim koracima.

Pucnjavu u kojoj je ubijeno najmanje šest meksičkih državljana najoštrije je osudio Hesus Seade, zamenik meksičkog ministra spoljnih poslova zadužen za Severnu Ameriku. On je za incident optužio retoriku mržnje koja se vodi širom SAD, navodeći da takvo stanje mora da prestane. Seade, međutim, nikoga posebno nije apostrofirao kao krivca za širenje retorike mržnje.

© AFP 2023 / PEDRO PARDOZamenik ministra spoljnih poslova Meksika, zadužen za Severnu Ameriku, Hesus Seade.
Meksiko razmatra mogućnost da zatraži izručenje ubice iz El Pasa - Sputnik Srbija
Zamenik ministra spoljnih poslova Meksika, zadužen za Severnu Ameriku, Hesus Seade.

„Savremeni svet ne može da dozvoli ovakva dela ksenofobičnog varvarizma“, napisao je on na Tviteru. „U potpunosti zaustavite retoriku koja ih podstiče.“

Patrik Krusijus (21), naoružan automatskom puškom „kalašnjikov“, upao je u tržni centar Volmart u El Pasu u Teksasu i nasumično pucao u ljude. Američke vlasti zločin tretiraju kao akt domaćeg terorizma.

Uoči masakra, na društvene mreže postavljen je „manifest“, koji se pripisuje ubici, u kojem se iznose ekstremistički stavovi, a masakr je proglašen reakcijom na takozvanu „hispanoameričku invaziju“ na Teksas.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala