Vučić iz Krušedola odgovorio Podgorici zbog slanja crnogorske delegacije u Knin

© Tanjug / ZORAN ZESTICDržavni vrh na obeležavanju godišnjice Oluje
Državni vrh na obeležavanju godišnjice Oluje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Centralna manifestacija povodom obeležavanja godišnjice hrvatske akcije „Oluja“ 1995. godine, u kojoj je ubijeno ili nestalo oko 2.000 Srba, a proterano više od 220.000, počela je večeras molebanom koji služi patrijarh srpski Irinej ispred manastira Krušedol.

Obeležavanju pod sloganom „Oluja je pogrom“ prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik hrvatskog SDSS-a Milorad Pupovac, ministri u Vladi Srbije, predstavnici Srpske liste sa KiM, Srbi izbegli tokom akcije „Oluja“ i veliki broj građana.

„Danas su Srbi, ma gde da žive, apsolutno ujedinjeni i znaju šta im je činiti u budućnosti“, poručio je večeras iz Krušedola predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na obeležavanju 24 godine od akcije „Oluja“, i istakao da je posebno ponosan jer su svi Srbi na današnji dan, ma gde da su na planeti, ujedinjeni.

„Posebno sam ponosan, i molim vas da ih pozdravite, jer su sa nama svi srpski politički predstavnici iz Crne Gore — za razliku od zvanične Podgorice, koja svoje predstavnike šalje na Dan pobede u Knin. Sa nama su i predstavnici našeg naroda iz Slovenije, Severne Makedonije, a posebno veliki pozdrav predstavnicima SNV iz Hrvatske“, rekao je Vučić u Krušedolu.

© Prava Crna GoraMarko Milačić na obeležavanju godišnjice zločina u Oluji
Vučić iz Krušedola odgovorio Podgorici zbog slanja crnogorske delegacije u Knin - Sputnik Srbija
Marko Milačić na obeležavanju godišnjice zločina u Oluji

Kako je rekao, „danas je 4. avgust, težak, užasan dan za svakog Srbina, ma gde na planeti da živi“.

„Rekao sam ovo jer, kao što vidite, danas u obeležavanju ovog dana možemo svi da budemo ujedinjeni. Ne mislimo uvek isto, ali danas su Srbi, ma gde da žive, apsolutno ujedinjeni i znaju šta im je činiti u budućnosti“, istakao je Vučić.

Dodao je da je zahvalan Miloradu Dodiku na inicijativi koju su pokrenuli pre šest godina — da se zajednički obeležava stradanje našeg naroda i pamte naše žrtve.

„Pokrenuli smo nešto što je promenilo kulturu sećanja, pokrenuli smo i drugačiju budućnost našeg naroda“, ističe on.

Patrijarh Irinej: Stradanje Srba planirao sami vrh Hrvatske

© Tanjug / ZORAN ZESTICParastosa za sve stradale u zločinačkoj akciji Oluji
Vučić iz Krušedola odgovorio Podgorici zbog slanja crnogorske delegacije u Knin - Sputnik Srbija
Parastosa za sve stradale u zločinačkoj akciji Oluji

Posle parastosa za sve stradale u zločinačkoj akciji „Oluja“, prisutnima se obratio patrijarh Irinej, podsetivši kako je izvršeno etničko čišćenje Srba iz Hrvatske.

„Stradanje našeg naroda planirao je najviši vrh države Hrvatske. To je bilo planirano čišćenje jednog naroda. Ovo stradanje može da se poredi sa stradalima u Drugom svetskom ratu. Tačan broj stradalih u ’Oluji‘ nikada nećemo saznati. To zna onaj u čije ime su oni stradali i žrtvovali svoje živote“, rekao je patrijarh.

Podsetio je da su stradali oni koji nisu mogli da pruže nikakav otpor, stari i deca, te podsetio da su se jedini logori za decu tokom Drugog svetskog rata nalazili upravo u Hrvatskoj.

© Tanjug / ZORAN ZESTICObeležavanje godišnjice Oluje u Krušedolu
Vučić iz Krušedola odgovorio Podgorici zbog slanja crnogorske delegacije u Knin - Sputnik Srbija
Obeležavanje godišnjice Oluje u Krušedolu

Ovo je peti put da Srbija i RS zajedno obeležavaju godišnjicu tog zločina.

Posle molebana, biće prikazan kratak dokumentarni film o proterivanju Srba iz Hrvatske, a prisutnima će se u ime izbeglih obratiti Milica Jurić, a nakon nje Dodik i Vučić.

Predsednik je ranije pozvao sve Srbe, posebno Krajišnike, da dođu kod manastira Krušedol na obeležavanje godišnjice „Oluje“, za koju je rekao da je najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata.

U akciji, koja je trajala četiri dana, prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, poginuo je ili nestao 1.861 Srbin, a sa teritorije tadašnje Republike Srpske Krajine, koju je zauzela hrvatska vojska, izbeglo je više od 200.000 Srba.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala