Zarif otkrio šta će Iran učiniti ako SAD ne ukinu sankcije

© AP Photo / Hadi MizbanDžavad Zarif: SAD su, nažalost, zavisnici od sankcija
Džavad Zarif: SAD su, nažalost, zavisnici od sankcija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iran će preduzeti još jedan korak ka smanjenju poštovanja ograničenja predviđenih nuklearnim sporazumom s velikim silama iz 2015. godine, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif, prenosi agencija Parlamenta Irana ICANA.

Teheran je i ranije upozoravao da će smanjivati svoje obaveze i da će se čak i povući iz sporazuma, ako ostale zemlje potpisnice ne pronađu načina da zaštite ekonomiju te zemlje od američkih sankcija, pošto su se iz tog sporazuma SAD povukle, podseća Rojters.

„Rekli smo da ćemo, ako drugi u potpunosti ne budu poštovali sporazum, i mi smanjiti poštovanje sporazuma. Naše akcije će biti u granicama sporazuma“, rekao je Zarif.

Iran je prošlog meseca zapretio da će ponovo pokrenuti centrifuge i započeti obogaćivanje uranijuma do 20 odsto čistoće, čime bi bile narušene odredbe nuklearnog sporazuma, prenosi Tanjug.

Strah od rata na Bliskom istoku s globalnim posledicama porastao je od kada se američki predsednik Donald Tramp prošle godine povukao iz nuklearnog sporazuma i pooštrio sankcije Iranu, navodi Rojters.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala