Analiza iz Poljske: Iza primitivnih napada na Rusiju stoji dublji ekonomski cilj

© Nord Stream 2 / Uđi u bazu fotografijaSeverni tok 2
Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Danska još uvek nije dala dozvolu za izgradnju gasovoda „Severni tok 2“ u svojim teritorijalnim vodama, zbog čega je moguće da projekat ne bude završen do kraja 2019. godine.

Bivši zamenik poljskog ministra industrije Ježi Markovski smatra da će projekat biti realizovan, a da će onda mnoge evropske zemlje želeti da se priključe na njega.

Projekat vredan 9,5 milijardi evra, koji obezbeđuje isporuke ruskog gasa u Nemačku, već je dobio neophodne dozvole od svih baltičkih država kroz čije kontinentalne vode će proći gasovod, osim od Danske. Rusija mesecima čeka odluku danske Agencije za energetiku u vezi sa dve predložene maršrute, što dovodi u pitanje završetak izgradnje gasovoda prema planiranim rokovima. Iz Danske ne stiže nikakav odgovor — ni pozitivan ni negativan.

„Fajnenšel tajms“ piše da bi bilo kakvo obustavljanje izgradnje gasovoda predstavljalo još jedan udarac za projekat. List podseća da se završetak radova, koji je planiran za kraj ove godine, podudara sa istekom sporazuma između ruskog „Gasproma“ i Ukrajine o tranzitu gasa preko njene teritorije.

Bivši zamenik poljskog ministra industrije Ježi Markovski rekao je da u Evropi postoje ljudi, kojima predstavlja zadovoljstvo da stvaraju neprijatnosti Rusiji, ispoljavajući čudnu okrutnost, koja je u neku ruku i primitivna.

„Ja u tome vidim dublji ekonomski cilj. Nijedan gasovod nije projektovan za rad u punom kapacitetu od samog početka. Štaviše, i primalac mu se mora prilagoditi. Sećam se kako se to odvijalo sa ’Severnim tokom 1‘ — trebalo je četiri godine da se dostigne puni propusni kapacitet, kao i da se obezbedi mogućnost prijema gasa na krajnjim stanicama. Drugo, smatram da se u određenoj meri računa na to da ćemo, ukoliko se odloži rok za puštanje u rad ’Severnog toka 2‘, u tom periodu u Evropi moći da dobijamo više gasa gasovodom iz Norveške i Danske. Njegova efikasnost zavisi od broja primalaca, odnosno od količine gasa koji se isporučuje na taj način. U tome se može videti politička pozadina, ali je to u principu kalkulacija, koja se može formulisati na sledeći način: Kako zagorčati život konkurentima?“, istakao je Markovski.

Pored toga, on ne sumnja da će projekat „Severni tok 2“ biti realizovan.

© Foto : © Nord Stream 2 / Axel SchmidtŠvedski brod za postavljanje cevi i plovila za podršku tokom polaganja cevi gasovoda „Severni tok 2“
Analiza iz Poljske: Iza primitivnih napada na Rusiju stoji dublji ekonomski cilj - Sputnik Srbija
Švedski brod za postavljanje cevi i plovila za podršku tokom polaganja cevi gasovoda „Severni tok 2“

„’Severni tok 2‘ će biti izgrađen, to je očigledno. Možda će nakon nekog vremena i druge evropske zemlje same stremiti da se priključe gasovodu, jer će se ispostaviti da je to jedna od najatraktivnijih maršruta, koja obećava najveću korist“, zaključio je Markovski.

Neophodan kompromis s Ukrajinom

Direktor moskovskog Instituta za nacionalnu energiju Sergej Pravosudov veruje da će biti neophodno sklapanje ugovora o tranzitu gasa preko teritorije Ukrajine.

„Kada je reč o trajanju ugovora, najjednostavnija opcija je da se postojeći ugovor produži za godinu dana, a da se zatim odluči o izmenama koje će se unositi. Neophodan je kompromis. Nadam se da će biti pronađen“, ocenio je Pravosudov.

Ukrajina želi da to bude ugovor na 10 godina, sa obimom tranzita od 60 milijardi kubnih metara i sa najvišom mogućom tranzitnom stopom, višom nego sad, iako rukovodstvo „Gasproma“ tvrdi da je već sada cena tranzita preko Ukrajine viša nego na svim drugim alternativnim pravcima.

„Čak i ako ’Severni tok 2‘ bude pušten u rad do kraja godine, neće odmah moći da dostigne pun kapacitet. Ta pretpostavka nije postojala ni u teoriji — istovremeno sa polaganjem cevi na morsko dno, u toku su radovi na stvaranju kontinentalne infrastrukture i mreže za transport gasa, koji dolazi iz gasovoda ’Severni tok 2‘. Nemačke kompanije grade gasovod ’Eugal‘ do centralnoevropskog gasnog čvorišta u blizini Baumgartena u Austriji. Na teritoriji Češke gradi se gasovod ’Kapasiti4gas‘, a biće pušten u rad u dve faze — 2019. i 2020. godine. Novi gasovodi nikada ne rade punim kapacitetom. Potrebne su 2-3 godine dok se potrošači ne naviknu da dobijaju gas preko nove maršrute. Ista je situacija i sa ’Turskim tokom‘, kada je reč o stvaranju transportnog sistema na kopnu“, rekao je Pravosudov.

Saglasno planu, izgradnja „Severnog toka 2“ trebalo bi da se završi do kraja 2019. godine. U to vreme ističe rok trajanja ranije zaključenih ugovora o isporuci i tranzitu ruskog gasa preko teritorije Ukrajine. Rusija, Ukrajina i Evropska komisija u okviru trilateralnih sastanaka razmatraju sklapanje novog ugovora.

Kako je izjavio predstavnik predsednika Ukrajine u vladi Andrej Gerus, Kijev planira da u najbližoj budućnosti nastavi pregovore sa Moskvom o tranzitu i kupovini ruskog gasa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala