Zaharova: Nove američke sankcije — već viđeno

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najavljene nove sankcije SAD protiv Rusije uglavnom udvostručavaju mere koje su uvedene prethodnih godina, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući drugi paket američkih sankcija povodom takozvanog „slučaja Skripalj“.

„Američke vlasti su odavno ograničile svoje banke u izdavanju kredita i sprečavaju saradnju Rusije s međunarodnim finansijskim institucijama za razvoj, kao što su blokirale i prodaju mnogih tehnologija i robe. Ničeg posebno novog u tome nema“, izjavila je Zaharova.

Ranije je saopšteno da je predsednik SAD Donald Tramp potpisao ukaz kojim se utvrđuje spisak ograničavajućih mera koje se uvode Rusiji zbog takozvanog „slučaja Skripalj“.

Iz dokumenta objavljenog na sajtu Bele kuće sledi da sankcije podrazumevaju sprečavanje davanja zajmova, finansijske ili tehničke pomoći međunarodnih finansijskih institucija. SAD to mogu da ostvaruju preko svojih predstavnika u tom organizacijama (Međunarodni monetarni fond, Svetska banka, Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj i druge).

Ukazom je predviđena i zabrana svim američkim bankama da izdaju zajmove ili kredite ruskoj vladi, uz izuzetak zajmova i kredita za nabavku prehrambenih i drugih poljoprivrednih proizvoda.

U engleskom gradu Solsberiju 4. marta prošle godine, prema tvrdnjama britanskih vlasti, otrovani su bivši oficir GRU Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija. London tvrdi da je u njihovo trovanje hemijskom supstancom A-234 umešana ruska država, što Moskva odlučno odbacuje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala