Tramp očekuje novi nuklearni sporazum s Rusijom i Kinom

© AP Photo / Alex BrandonDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je razgovarao o nuklearnom sporazumu s Rusijom i Kinom i da se nada da će on biti postignut, prenela je agencija Blumberg.

Tramp je ranije izjavio da očekuje da će biti izrađen novi trilateralni nuklearni sporazum, koji bi uključio SAD, Rusiju i Kinu. To pitanje je bilo razmatrano tokom bilateralnog sastanka s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Osaki, u junu, na marginama Samita G20.

„Razgovarao sam s Rusijom o nuklearnom sporazumu, kako bi se oni rešili nekog nuklearnog naoružanja i mi nekog. Verovatno ćemo morati da dodamo Kinu“, kazao je Tramp novinarima. 

Prema njegovim rečima, SAD žele da uključe Kinu u nekom trenutku u pregovore o novom sporazumu.

„Odnosi su dobri, ali ja ću reći sledeće: ako uspemo da postignemo sporazum u okviru kojeg bismo smanjivali količinu nuklearnog naoružanja, to bi bila odlična stvar za svet. Uveren sam da će se to desiti. Razgovarao sam o tome s predsednikom Putinom, kao i s Kinom. Kina je s velikim oduševljenjem prišla diskusiji o tom pitanju“, dodao je Tramp. 

Drugog avgusta obustavljeno je dejstvo Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Početkom ove godine Vašington je saopštio da istupa iz tog sporazuma, optuživši Rusiju da ga narušava. Moskva je odbacila sve optužbe, a početkom jula predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Zakon o obustavljanju Sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala