Putin pojednostavio zakon o izdavanju dozvole za privremeni boravak u Rusiji

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se pojednostavljuje izdavanje dozvole za privremeni boravak u Rusiji određenim kategorijama stranih državljana.

Kako je saopšteno na zvaničnom sajtu pravnih informacija, rok za razmatranje zahteva za izdavanje dozvole za privremeni boravak skraćuje se sa šest na četiri meseca. Pored toga, dozvola za privremeni boravak izdavaće se određenim kategorijama stranih državljana, ne uzimajući u obzir kvote.

Ovo pravilo će se primenjivati na osobe koje su rođene u Rusiji, koje su u braku sa državljaninom Rusije, koje su učesnici državnog programa za podršku prilikom dobrovoljnog preseljavanja sunarodnika u Rusiju, onima koji su proglašeni za izbeglice ili kojima je odobren privremeni azil u Rusiji.

Uvodi se praksa izdavanja vremenski neograničene dozvole za boravak (trenutno se dozvola izdaje na pet godina), sa izuzetkom izdavanja dozvole visokokvalifikovanim stručnjacima i članovima njihove porodice (u skladu sa trajanjem radne dozvole) i kvalifikovanim stručnjacima (na tri godine).

Širi se krug stranih državljana koji mogu da dobiju dozvolu za stalni boravak bez prethodnog dobijanja dozvole za privremeni boravak.

Tu spadaju lica rođena na teritoriji RSFSR-a i koja su u prošlosti bila državljani SSSR-a, kao i osobe koje su deportovane sa teritorije Krimske Autonomne Savezne Republike i njihova bliska rodbina.

Deca rođena u Rusiji, koju su usvojili stranci, takođe mogu da dobiju dozvolu za stalni boravak.

Pored toga, utvrđeno je u kojim se prilikama stranom državljaninu može izdati dozvola za privremeni boravak, isključujući vladinu kvotu.

Dozvolu za stalni boravak može da dobije i osoba koja govori ruski jezik i koja je uspešno stekla visoko obrazovanje na ruskom univerzitetu kao redovan student.

Iz Državne dume je saopšteno da se ovaj zakon odnosi i na državljane Ukrajine koji planiraju da žive i rade u Rusiji tokom dužeg vremenskog perioda.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala