Pentagon: Amerika počela da pravi zabranjene rakete

© AP PhotoZgrada Pentagona
Zgrada Pentagona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države pristupaju izradi nenuklearnih raketa kopnenog baziranja koje su bile zabranjene Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, saopštio je Pentagon.

„Ministarstvo odbrane je pristupilo naučno-istraživačkim i eksperimentalno-konstruktorskim radovima 2017. godine, zbog toga što Rusija ne poštuje uslove Sporazuma. Prvobitni napori Ministarstva u oblasti naučnih istraživanja i proizvodnje bili su usredsređeni na mobilne krstareće i balističke raketne sisteme kopnenog baziranja s konvencionalnim punjenjem. Pošto su SAD skrupulozno ispunjavale svoje obaveze iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, ti programi su u ranim fazama“, saopštio je portparol Pentagona Džonatan Hofman.

Prema njegovim rečima, zbog obustavljanja Sporazuma, Ministarstvo odbrane SAD će nastaviti da u punoj meri realizuje programe izrade konvencionalnih raketa kopnenog baziranja kao „razuman odgovor na dejstva Rusije i u okviru šireg izbora konvencionalnih varijanti napada ujedinjenih snaga“.

Drugog avgusta obustavljeno je dejstvo Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Početkom ove godine Vašington je saopštio da istupa iz tog Sporazuma, optuživši Rusiju da ga narušava. Moskva je odbacila sve optužbe, a početkom jula predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Zakon o obustavljanju Sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala