Otkrivena „mašina za ubijanje“ stara 500 miliona godina

© Foto : Wikipedia / Mykola SwarnykOtkriven fosil star 500 miliona godina
Otkriven fosil star 500 miliona godina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tokom proučavanja fosila istraživački tim iz Muzeja Kraljevine Ontario i Univerziteta u Torontu otkrio je novu vrstu drevnih predatora koji su živeli pre 506 miliona godina.

Ta stvorenja koja su tokom kambrijskog perioda tamanila mnoge manje životinje imala su velike kandže poput grabulja, kružna usta i džinovsku glavu. Izgledom podsećaju na svemirski brod „Han Solo Milenijum“ iz „Ratova zvezda“, po kojem je novootkrivena životinja i dobila ime.

Novo otkriće moglo bi da rasvetli poreklo rakova i insekata, objavljeno je u „Zborniku“ Kraljevskog društva Velike Britanije.

© Foto : Royal Ontario MuseumDrevni predatori izgledom podsećaju na svemirski brod.
Otkrivena „mašina za ubijanje“ stara 500 miliona godina - Sputnik Srbija
Drevni predatori izgledom podsećaju na svemirski brod.

Novootkrivena drevna životinja nazvana je kambroraster falkatus po svemirskom brodu Han Soloa. Dostizao je veličinu ljudskog stopala, što je bilo prilično impresivno za kambrijsko razdoblje.

„Njegova veličina je još impresivnija u vreme kad je živeo, jer su većina životinja koja su živela tokom kambrijskog perioda bila manja od našeg malog prsta“, rekao je istraživač Džo Mojsuk, koji je učestvovao u izradi studije na Univerzitetu u Torontu.

Prema njegovim rečima, stvorenje je naseljavalo oblasti koje su bile udaljene od staništa najstrašnijeg predatora tog vremena anomalocarisa, nazvanog kambrijski tiranosaurus, koji je bio veličine čak jedan metar.

© Foto : Royal Ontario MuseumVelikim kandžama hvatali su zakopan plen...
Otkrivena „mašina za ubijanje“ stara 500 miliona godina - Sputnik Srbija
Velikim kandžama hvatali su zakopan plen...

Pored kružnih usta i ogromnih kandži, kambroraster falkatus je imao i veliku glavu koja podseća na savremene rakove.

„Mislimo da je kambroraster možda koristio te kandže za prosejavanje sedimenata, hvatajući zakopani plen u mrežu bodlji“, rekao je Mojsuk za „Phys.org“.

Istakao je da su istraživači tokom prethodnog perioda pronašli stotine uzoraka. Mnogo fosila je bilo dobro sačuvano, što im je omogućilo da rekonstruišu stvorenja sa neviđenom preciznošću.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala