Nema pravde za žrtve zločina počinjenih u „Oluji“

© AP Photo / Darko VojinovicSećanje na stradale Srbe u akciji Oluja
Sećanje na stradale Srbe u akciji Oluja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije saopštila je da za zločine u operaciji „Oluji“, u kojoj je prognano više od 200.000 Srba sa prostora Hrvatske, nema adekvatnih kazni niti pravde za žrtve.

Navode da je u Hrvatskoj pravosnažno osuđena samo jedna osoba, kao da nije reč o najvećoj akciji etničkog čišćenja, počinjenoj na tlu Evrope, nakon Drugog svetskog rata.

„To pokazuje da u Hrvatskoj ne postoji namera da se gone počinioci ratnih zločina, koje su pripadnici hrvatske vojske počinili nad Srbima“, ističe se u saopštenju Koordinacije.

Ta organizacija podseća da su u Oluji ubijeno 1834 lica, a od toga više od 1.200 civila srpske nacionalnosti, da je prinudno nestalo 1.183 ljudi, te da je zapaljeno više od 20.000 srpskih kuća i objekata.

Takođe, podseća se da je više od 40.000 stanova u svojini Srba oteto i nikada vraćeno.

Kako se navodi, vlasti Hrvatske u godinama posle „Oluje“ činile su sve da onemoguće povratak Srba na svoja vekovna ognjišta, „legalizacijom“ uzurpacije nepokretnosti, pljačkom imovine, uskraćivanjem prava na zarađene penzije i drugih stečenih prava, kao i diskriminativnim sudskim presudama...

„Naprotiv, u Hrvatskoj se, od strane najviših državnih zvaničnika, negira zločinačka strana tzv. ’Oluje‘, isticanjem da je ona ’čista kao suza‘, a oni koji su osmislili i komandovali vojnim operacijama, poput generala Gotovine i Markača, umesto da odgovaraju za ratne zločine, slave se kao nacionalni heroji i odlikuju najvišim državnim odlikovanjima, a o njihovom ’herojstvu‘ u Hrvatskoj se snimaju filmovi“, piše u saopštenju.

Koordinacija ocenjuje da je Haški tribunal, oslobađajućim presudama hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u drugostepenom postupku, na najgrublji način kompromitovao pravdu kada su u pitanju zločini počinjeni nad Srbima na prostoru bivše Jugoslavije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala