NATO odbacio predlog Rusije na moratorijum raspoređivanja raketa

© AP Photo / Virginia MayoGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je predlog Rusije da se uvede moratorijum na raposređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa uz obrazloženje da bi takav dogovor bio nepouzdan.

„Takav predlog je nepouzdan. Ne postoji nikakvo poverenje po pitanju uvođenja moratorijuma na rakete koje oni već razmeštaju“, rekao je.

Istovremeno, Stoltenberg je istakao da u Evropi nema novih raketa SAD ili NATO-a. „Oni su dužni bili da ispune obaveze Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, to nije moratorijum, već pravni okvir koji zabranjuje te rakete“, naglasio je.

Prema njegovim rečima, ukoliko Rusija zaista želi da izbegne nove raketne sisteme srednjeg dometa u Evropi, ona mora prvenstveno da obustavi da raspoređuje sopstvene projektile, zatim da uništi postojeće sisteme, te da počne da se pridržava odredbi Sporazuma.

Generalni sekretar Alijanse je takođe rekao i da će NATO odreagovati na stopiranje Sporazuma merama u sferi protivraketne odbrane, osiguranja efikasnosti sredstava nuklearnog obuzdavanja, iako u tu svrhu neće raspoređivati nove kopnene nuklearne rakete u Evropi.

Naveo je i da su saveznici NATO-a i dalje posvećeni očuvanju efikasnosti sistema kontrole naoružanja nakon raskida Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) i podržavaju jače mere kako bi se to postiglo.

„NATO ne želi novu trku u naroužanju“, dodao je.

Stoltenberg se osvrnuo i na nedavnu isporuku ruskih PVO sistema S-400 Turskoj rekavši da ti raketni kompleksi neće biti integrisani u zejdnički protivraketni sistem NATO-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala