NASA tvrdi da je otkrila „Super Zemlju“

CC0 / skeeze / Zemlja
Zemlja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Planeta, udaljena oko 31 svetlosnu godinu od nas, koju je snimio NASA satelit „Tes“, prema mišljenju naučnika koji su proučili snimke, mogla bi da ima idealne uslove za razvoj života.

NASA je planeti dala ne baš originalno ime „GJ 357d“, ali istraživači su joj dodali nadimak „Super Zemlja“ zbog pretpostavke da na njoj vladaju slični uslovi kao i na Zemlji, samo što je mnogo veća od naše planete.

„Veoma smo uzbuđeni jer mislimo da je ovo prva obližnja ’Super Zemlja‘ na kojoj bi ljudi mogli da žive“, navela je dr Lisa Kaltenger, koja je bila rukovodilac ovog istraživanja.

„Zbog guste atmosfere planeta ’GJ 357d‘ bi mogla da zadrži vodu na svojoj površini, poput Zemlje, i nadamo se da ćemo u narednim snimanjima uspeti da zabeležimo i znake života“, dodala je Kaltengerova.

Dijana Kosakovski sa Instituta za astronomiju „Maks Plank“ u Hajdelbergu, koja je koautor posebnog rada iz oblasti astronomije i astrofizike, smatra da se novootkrivena planeta nalazi na spoljnjoj orbiti oko svoje zvezde i da do nje dopire približno isti iznos energije kao što dopire do Marsa sa Sunca.

„GJ 357d“ udaljena 31 svetlosnu godinu od nas

„Ukoliko planeta ima gustu atmosferu, što će tek biti utvrđeno narednim istraživanjima, mogla bi da zadrži dovoljno toplote kako bi se zagrejala i omogućila da na njenoj površini bude tekuće vode“, navodi Kosakovska. 

Nedaleko od „GJ 357d“ nalazi se i „GJ 357b“ koja je nazvana „Vrućom Zemljom“ i koja je za oko 22 odsto veća od naše planete. Tu je i „GJ 357c“, koji je najmanje 3,4 puta veća od Zemlje.

Naučnici smatraju da su te dve planete previše vruće da bi omogućile uspešan život, ali da bi „GJ 357d“ mogla da ima savršene uslove za nastanak i opstanak života.

Samo saznanje da bi na planeti mogla da postoji tekuća voda motiviše naučnike da pronađu način da otkriju ima li na njoj i znakova života.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala