Moskva: Propast Sporazuma o raketama zahteva neodložne mere

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prekid važenja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa usled povlačenja Vašingtona iz tog dokumenta zahteva neodložne mere za stabilizaciju situacije u odnosima Rusije i SAD, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

„Prekid dejstva Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa usled izlaska Vašingtona iz njega zahteva neodložne mere kako bi se stabilizovala situacija i očuvao potrebni nivo predvidivosti u odnosima Rusije i SAD. Naša zemlja je prošla svoj deo puta. Mi smo već uveli jednostrani moratorijum i nećemo razmeštati kopnene rakete srednjeg i kratkog dometa ako se one pojave kod nas, u onim regionima u kojima ne budu razmeštane američke rakete“, navedeno je u saopštenju.

Ruska strana je pozvala SAD da slede primer Rusije koja je preduzela sve neophodne mere za očuvanje globalne stabilnosti i da odustanu od razmeštanja raketa srednjeg i kratkog dometa.

„U protivnom, sva odgovornost za rast napetosti u svetu biće na Vašingtonu“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je ranije saopštilo da je od 2. avgusta, na inicijativu SAD, obustavljeno važenje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Vašington je početkom godine objavio da jednostrano istupa iz tog sporazuma, pozivajući se na to da Rusija, navodno, narušava odredbe dokumenta.

Moskva, koja takođe ima primedbe u vezi s američkim poštovanjem sporazuma, odgovorila je istom merom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala