Milačić: Crveni alarm zbog „albanskih Alpa“ u Gusinju

© AP Photo / Visar KryeziuAlbanci na Kosovu
Albanci na Kosovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Manifestacija „Dobro došli u albanske Alpe“ održana je ovih dana u Gusinju, a glavni gosti bili su predsjednik skupštine Kosova Kadri Veselji i predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin. Iako zvanično okarakterisana kao kulturna i turistička, po mišljenju lidera Prave Crne Gore Marka Milačića, ona treba da upali „crveni alarm“.

Osim što je na manifestaciji crnogorska strana Prokletija, odnosno kraj u okolini Plava i Gusinja proglašen za — „albanske Alpe“, predsjednik skupštine Kosova Veselji istakao je ogroman doprinos stanovnika ovih crnogorskih opština za kulturu Kosova, ali i obećao da će čim se Kosovo konsoliduje, pomoći svojoj braći i sestrama iz Plava i Gusinja.

Kontroverzni lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, koji je nedavno ustvrdio da se pola teritorije koja se zove Sandžak nalazi pod okupacijom Srbije, a pola pod okupacijom Crne Gore, konstatovao je da je delegacija njegove stranke prisustvovala sada već „tradicionalnoj manifestaciji albanske kulture“. A da Albanci opštine Plav i Gusinje bez zazora smatraju albanskim, potvrđuje i činjenica da je prošle godine počasni gost na ovoj priredbi bio predsjednik Albanije Iljir Meta, koji je tom prilikom posjetio i Rožaje.

Interesantno je takođe da je ova veoma značajna akcija okupljanja Albanaca iz svih krajeva svijeta u crnogorskim medijima zavrijedila gotovo nikakav prostor.

© Foto : Prava Crna GoraMarko Milačić
Milačić: Crveni alarm zbog „albanskih Alpa“ u Gusinju - Sputnik Srbija
Marko Milačić

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić smatra da nije u pitanju ništa novo, jer se već tri decenije, a naročito poslednjih godina predano gradi proces stvaranja velike Albanije na teritoriji Crne Gore i to, kako naglašava, čak uz direktno ili indirektno saučesništvo zvanične Crne Gore.

„U ovom slučaju je to saučesništvo i formalno i direktno imajući u vidu da je na tom skupu u Plavu i Gusinju prisustvovao i potredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu, što znači da ovo otimanje teritorije Crne Gore ima pečat zvanične Podgorice, a što je samo po sebi skandalozno“, kaže Milačić za Sputnjik.

Predsjednik Prave dodaje da je za rubriku „vjerovali ili ne“ da to radi zvanična Crna Gora, odnosno vladajuća partija DPS preko svojih koalicionih partnera: „Dakle, oni koji deklarativno tobože najviše štite državnost Crne Gore — DPS i njihovi manjinski koalicioni partneri, upravo oni najviše rade na razgradnji države Crne Gore“, decidan je Milačić.

Šta bi bilo kad bi planinu Kom nazvali „srpskom“

Sagovornik Sputnjika navodi i hipotetički primjer da bi, kako pojašnjava, svi zajedno lakše shvatili koliko je to što se dešava u Crnoj Gori nevjerovatno.

„Dakle, zamislite da predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković dođe npr. na planinu Kom u Vasojeviće i da prisustvuje skupu koji se naziva ’srpski ili srbijanski Kom‘. Ja vjerujem da bi se u tom trenutku digla čitava državna administracija, da bi tražili da se predsjednica srpske Skupštine proglasi osobom ’non grata‘ u Crnoj Gori, a ambasadora Srbije bi pozvali na informativni razgovor...“, kaže Milačić, uz opasku da se ovdje radi o „nevjerovatnoj politici da se Srbi proglašavaju godinama za faktor koji želi da uništi Crnu Goru jer se stvara velika Srbija, a sve je zapravo paravan da bi se sa druge strane stvorila velika Albanija“.

Uz poruku Veseljiju i Ugljaninu da drže „dalje ruke od Crne Gore“, Milačić kaže da „Plav i Gusinje nisu albanski Alpi, nego crnogorske planine“.

„Sajam čerupanja“ Crne Gore

Naš sagovornik takođe upozorava da ako se ovako nastavi, „ni Tuzi, ni Gusinje, ni Plav, ni Rožaje neće biti dio Crne Gore“, zbog čega je, ističe, važno otvoreno govoriti o onom o čemu se dosad ćutalo „zarad mira u kući“.

Uz ocjenu da ono što se desilo u Gusinju i Plavu uopšte nije bila manifestacija kulture, već neka vrsta „sajma čerupanja Crne Gore i njenog teritorijalnog integriteta, gdje su se Ugljanin i Veselji očigledno takmičili ko će više da je očerupa“, Milačić kaže da je ovo „crveni alarm“ da se u Crnoj Gori pod hitno dođe do unutarpravoslavnog pomirenja.

„Ukoliko ne dođe do relaksacije među jednokrvnim, istim narodom, bilo da se izjašnjavaju kao Srbi ili Crnogorci, upitno je i samo očuvanje teritorijalnog integriteta Crne Gore“, uveren je Milačić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala