Kineski policajci spremni: Šta će raditi u Srbiji

© AP Photo / /Eugene Hoshiko)Kina policija
Kina policija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsednik Vlade i ministar policije Nebojša Stefanović najavio je da bi na jesen u Srbiji mogao da počne da se realizuje projekat zajedničkih patrola kineske i srpske policije.

„Očekujem da se to dogodi možda već početkom oktobra. Zavisiće od priprema“, rekao je Stefanović novinarima.

On je kazao da je ranije potpisan memorandum i da na osnovu toga Kina, kao odgovorna zemlja, priprema svoje policajce da dođu u Srbiju i budu ispomoć našoj policiji.

„Radi se o policajcima koji neće primenjivati policijska ovlašćenja, već će pomagati srpskim policajcima u komunikaciji sa kineskim državljanima, kao i u komunikaciji sa našim državnim organima, kako bi njihova bezbednost bila veća na teritoriji naše zemlje. Nadam se da to možemo očekivati već na jesen. Radi se o složenom projektu“, objasnio je Stefanović.

Ministar je istakao da Kina neće poslati bilo koga, već samo one koji su za to spremni.

„Ne mogu sada da kažem broj kineskih policajaca, ali to je nešto sa čim Srbija ima iskustvo. Na našim granicama su već godinama pripadnici policija Češke, Slovačke, Mađarske, Austrije, u ciklusima od po 10 ili 20 policajaca koji pomažu oko migranata. Takođe, imamo 10 naših policajaca na granici između Severne Makedonije i Grčke“, naglasio je ministar.

Stefanović je dodao da su na našoj granici turski policajci, kao pomoć za turske državljane koji putuju kroz našu zemlju, kao i da naši policajci patroliraju u Crnoj Gori tokom letnje sezone.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala