Gorbačov upozorava: Razorna odluka SAD da se povuku iz Sporazuma o raketama izazvaće haos

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaPrezentacija knjige Mihaila Gorbačova "Ostajem optimista" u moskovskom Domu knjige
Prezentacija knjige Mihaila Gorbačova Ostajem optimista u moskovskom Domu knjige - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov žali zbog odluke Amerike da se povuku iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF), koji je on svojevremeno potpisao sa američkim kolegom Ronaldom Reganom, uz ocenu da će taj potez narušiti međunarodnu bezbednost.

Prvi i jedini predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov rekao je da su SAD povlačenjem sporazuma iz 1987. godine zadale potencijalno razoran udarac ne samo evropskoj bezbednosti, već i čitavom međunarodnom bezbednosnom sistemu.

„Raskid ugovora teško da će biti koristan za međunarodnu zajednicu. Ovaj potez podriva sigurnost ne samo u Evropi, već i u celom svetu“, rekao je Gorbačov „Interfaksu“.

Nada u preokret

Kako je naveo, nadao se da će Vašington preokrenuti svoj put i revidirati odluku koju je doneo u februaru. To se nije desilo, a Amerika je izlazak iz ugovora okončala u petak, šest meseci nakon što je stavila njegovo sprovođenje na čekanje, optužujući Rusiju da je razvila raketu u suprotnosti sa njenim uslovima.

Moskva je odlučno negirala navode i umesto toga optužila Vašington da se nije pridržavao sporazuma. Rusija vidi razmeštanje američkih sistema protivraketne odbrane u Evropi, koji lako mogu promeniti namenu u napadačke sisteme, kao kršenje ugovora.

„Još su postojale neke nade u naše partnere, koje se, nažalost, nisu ostvarile. Mislim da sada svi možemo videti da je nanesen udarac strateškoj bezbednosti“, rekao je Gorbačov.

Poslednji stub

Budući da Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa više nije prisutan da podrži evropsku bezbednosnu arhitekturu posle Hladnog rata, pod znakom pitanja je drugi stub zabrane razvoja sistema nuklearnog naoružanja, jer se očekuje da će Vašington okončati novi START sporazum. Ovaj sporazum, potpisan 2011. godine, imao je za cilj da za trećinu smanji američke i ruske ogromne nuklearne arsenale ograničavanjem broja različitog oružja.

U utorak je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao da ugovor, koji je on nazvao „promašenim“, najverovatnije neće biti produžen nakon isteka 2021. godine, dok je Tramp rekao da želi „da sklopi dogovor“ sa Rusijom koji će uključivati „neke vrste kontrole oružja“, ali nije dalje objašnjavao ovu nameru.

Gorbačov je pozvao sve strane da se „fokusiraju na očuvanje poslednjeg stuba globalne strateške bezbednosti“, čija je sudbina izjavama Vašingtona postala „neizvesna“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala