Evropskoj uniji potreban novi sporazum o migraciji

© AP Photo / Markus SchreiberNemačka kancelarka Angela Merkel i ministarka odbrane Ursula fon der Lejen
Nemačka kancelarka Angela Merkel i ministarka odbrane Ursula fon der Lejen - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas tokom posete Italiji da je Evropskoj uniji potreban novi dogovor o migraciji.

„Želim da predložim novi sporazum za migraciju i azil, jer mislim da treba da imamo novi i svež pogled na migraciju. Znam da migracija neće nestati, to se dešava u globalizovanom svetu. Ono što nam je potrebno, jesu procedure koje su istovremeno efikasne i humane“, naglasila je Ursula fon der Lajen posle razgovora sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom.

Rim već dugo vremena traži reviziju takozvanih Dablinskih regulativa o azilu, kojima je predviđeno da prva zemlja dolaska mora da obradi zahteve azilanata, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Italija želi da druge članice EU preuzmu isti udeo u dolascima i obradi zahteva azilanata, kako bi se teret rasporedio na sve, prenosi Tanjug.

Ursula fon der Lajen, koja dužnost predsednice Evropske komisije preuzima u novembru, priznaje da su Italija, Španija i Grčka „geografski izložene“ i da EU mora da pokaže veću solidarnost.

Prema njenim rečima, potrebno je prilagoditi Dablinske regulative za efikasnije rešavanje priliva migranata.

Italijanska Vlada je zatvorila luke za humanitarne brodove koji spasavaju migrante na Sredozemnom moru i ne dozvoljava im ulazak u italijanske teritorijalne vode, zbog čega ljudi dug period ostaju blokirani na moru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala