Aerodrom u Batajnici od danas nosi ime pilota heroja poginulog u NATO agresiji (video)

© Ministarstvo odbrane SrbijeSrpski Mig-29
Srpski Mig-29 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povodom Dana roda avijacije, danas je na aerodromu u Batajnici svečano otvorena tabla s novim nazivom aerodroma „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“.

Komandant 204. lovačkog puka poginuo je u okršaju sa NATO avionima iznad Valjeva 4. maja 1999. godine.

Vojni aerodrom u Batajnici promenio je naziv 6. juna 2019. godine, a tablu je svečano otvorio ministar odbrane Aleksandar Vulin u prisustvu porodice pukovnika Pavlovića, prenosi Tanjug.

Nemanja, sin pukovnika Pavlovića, rekao je na svečanosti da je njegov otac Milenko 4. maja sa aerodroma u Batajnici poleteo ne na običan borbeni zadatak, nego u legendu.

„To nije bio let u smrt, jer je tvoje junaštvo besmrtno. Danas, na veliki pravoslavni praznik Svetog Iliju mi kao porodica stojimo na istom aerodromu koji nosi njegovo ime. Nama je velika čast da najveći vojni aerodrom u zemlji nosi ime našeg oca“, rekao je sin poginulog pilota. 

Vulin je kazao da je NATO agresija ostavila strašne i duboke tragove, razorenu zemlju, skoro uništeno vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbranu, navodeći da je od 2012. godine vazduhoplovstvo počelo da „diže glavu“, piše RTS.

Pukovnik Milenko Pavlović bio je dobitnik brojnih državnih priznanja, među kojima su Orden za hrabrost, Počasni pozlaćeni letački znak, Zlatni letački znak, Orden Svetog Vladike Nikolaja za čast, hrabrost, viteštvo i negovanje tradicije.

Na 20. godišnjicu od pogibije, JP PTT Srbija je štampala personalizovanu poštansku markicu sa likom pukovnika Milenka Pavlovića.

Aerodrom u Batajnici je otvoren 15. maja 1951. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala