Rusija zahvalila Americi na predloženoj pomoći

© Sputnik / Press-service of Russian Emergency Situation MinistryPripadnik Ministarstva za vanredne situacije Rusije
Pripadnik Ministarstva za vanredne situacije Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je zahvalila Sjedinjenim Američkim Državama na ponuđenoj pomoći za gašenje požara, rekao je šef Odeljenja za međunarodnu delatnost Ministarstva za vanredne situacije Vladislav Solovjov i dodao da je to uobičajena praksa u svetu.

„Zahvalni smo američkim kolegama na predloženoj pomoći za borbu protiv šumskih požara. Treba naglasiti da je u Sibiru već formirana moćna avijaciona grupa za borbu sa požarima“, rekao je Solovjov.

On je dodao da je ponuđena pomoć „uobičajena praksa u svetu“, pa i u odnosima Rusije i SAD.

„Tako su 2000, 2003. i 2011. godine ruski spasioci predložili pomoć u likvidaciji požara u Njovom Meksiku, a 2005, 2015, 2016, 2017. i 2018. godine u gašenju požara u Kaliforniji. Američka strana je 2005. prihvatila pomoć od Rusije prilikom borbe sa posledicama uragana Katrina, preko okeana su tada poslata četiri aviona Il-76. Dva Il-76 su 2012. godine dostavila pomoć Amerikancima koji su nastradali od uragana Sendi“, rekao je Solovjov.

Sa ponudom da pomogne sinoć je izašao američki predsednik Donald Tramp u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Ruski lider mu je zahvalio na takvoj pažnji i rekao da će Rusija, ako bude bilo potrebno, tu pomoć prihvatiti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala