Tramp želi da zaključi sporazum o kontroli naoružanja sa Rusijom

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednici SAD i Rusije Donald Tramp i Vladimir Putin na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka u Helsinkiju
Predsednici SAD i Rusije Donald Tramp i Vladimir Putin na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka u Helsinkiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp računa na postizanje sporazuma o kontroli naoružanja između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

„Mislim da ćemo sklopiti sporazum sa Rusijom kojim ćemo postići neku kontrolu naoružanja“, izjavio je Tramp u intervjuu za televiziju „Si span“.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je ranije da će se Vašington povući iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa iz 1987. godine i dodao da jedini preostali Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja između SAD i Rusije verovatno neće biti obnovljen.

U februaru su Sjedinjene Američke Države formalno obustavile svoje obaveze prema Sporazumu o likvidaciji raketa, pokrenuvši šestomesečni postupak povlačenja koji će se 2. avgusta završiti potpunim povlačenjem. U julu je predsednik Rusije Vladimir Putin odgovorio potpisivanjem ukaza kojim je Rusija suspendovala učešće u tom sporazumu.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa zabranjuje stranama da poseduju nuklearne i konvencionalne balističke i krstareće rakete kopnenog baziranja dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja potpisan je 2010. godine i trenutno je jedini rusko-američki sporazum o kontroli naoružanja. Sporazum ističe 2021. godine, a Trampova administracija još nije odlučila da li će ga produžiti, dok je Rusija više puta naglašavala da je spremna za dijalog.

Kako navode američki mediji, Tramp je tokom prošlomesečnih razgovora u Osaki sa Putinom i kineskim predsednikom Si Đinpingom pokrenuo ideju o novom, trilateralnom sporazumu, koji će uključivati i Kinu.

Ruski i američki zvaničnici sastali su se 17. jula u Ženevi na strateškim razgovorima. Prema rečima zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova, koji je predvodio rusku delegaciju, dve strane su temeljno razgovarale o produženju sporazuma o strateškom naoružanju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala