Rusija optužila SAD: Šalju militante u Siriju da vrše diverziju

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaNalazište nafte u predgrađu Dejr el Zora u Siriji
Nalazište nafte u predgrađu Dejr el Zora u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Zadaci militanata koje su obučili Amerikanci su: uništavanje naftne i gasne infrastrukture i teroristički napadi na sirijske Vladine snage“, izjavio je na brifingu u Ministarstvu odbrane načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Vojske Rusije general-pukovnik Sergej Rudskoj.

Prema njegovim rečima, deo terorista koji su prošli obuku u zoni El Tanf, koju kontrolišu Sjedinjene Američke Države, prebacuje se helikopterima američkog ratnog vazduhoplovstva u oblast Eufrata, a najbolje obučeni diverzanti se šalju na teritorije pod kontrolom Vlade da bi destabilizovali situaciju.

„Njihovi zadaci su da izvršavaju diverzije, da uništavaju naftnu i gasnu infrastrukturu i da vrše terorističke akcije protiv Vladinih snaga. Takve grupe su pronađene u naseljima El Suveida, Palmire i Abu Kemala“, objasnio je Rudskoj.

Osim obuke militanata, američke strukture u Siriji bave se i pljačkanjem naftnih postrojenja i nalazišta nafte. U poslednje vreme se u ovim objektima primećuje aktivno povećavanje broja pripadnika američkih privatnih vojnih kompanija.

„Danas u Siriji broj ovih plaćenika prelazi 3.500 ljudi“, dodao je Rudskoj.

General je istakao da je organizovana proizvodnja i prodaja sirijske nafte sa polja Konako, El Omar i Tanak, koja se nalaze na istočnoj obali Eufrata.

„Postoji kriminalna šema za prekogranične isporuke sirijske nafte. Jednostavno se dešava pljačka nacionalnog bogatstva Sirije“, naglasio je Rudskoj.

Ruski lovac-bombarder Su-34 sleće u avio-bazu Hmejmim u Siriji - Sputnik Srbija
Teroristi nastavljaju organizovanje napada na bazu „Hmejmim“ u Siriji

On je konstatovao da Sjedinjene Američke Države ne prestaju sa isporukama oružja i vojne tehnike u oblast oko reke Eufrat. 

„U zamenu za pomoć u krijumčarenju nafte, Sjedinjene Američke Države ’pumpaju oružje‘ i kurdskim i arapskim formacijama, koje ga zatim koriste jedni protiv drugih. Sve ovo samo pogoršava situaciju u ratom razorenom regionu“, zaključio je Rudskoj.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici od 2014. godine vode operacije protiv terorističke grupe DAEŠ u Siriji i Iraku, pri čemu u Siriji operišu bez pristanka zvaničnih vlasti zemlje.

U decembru 2018. godine Vašington je objavio da je uništio „kalifat“ DAEŠ-a i da će početi sa povlačenjem snaga iz Sirije. Bez obzira na to, u zemlji se i dalje nalaze američki vojnici koji izvode lokalne operacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala