Iran objavio snimak pregovora sa Britancima tokom zauzimanja tankera

© AP Photo / Morteza AkhoondiGliseri iranskih oružanih snaga kruže oko britanskog tankera "Stena impero" u Ormuskom moreuzu
Gliseri iranskih oružanih snaga kruže oko britanskog tankera Stena impero u Ormuskom moreuzu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iranska novinska agencija „Tasnim“ objavila je snimak radio razgovora između pripadnika iranskih snaga Korpusa čuvara Islamske revolucije i britanskog vojnog broda, tokom zauzimanja britanskog tankera „Stena impero“.

„Ne dovodite živote u opasnost. Tanker je pod našom kontrolom. Naređujemo vam da se ne mešate u našu operaciju“, saopštili su pripadnici iranskih snaga.

Snimak prati snage iranske vojske koje su 19. jula zadržale tanker „Stena impero“, zbog navodnog narušavanja pomorskih zakona, nakon što je brod navodno ignorisao upozorenja, isključio uređaj za pozicioniranje i sudario se sa iranskim ribarskim brodom.

​Iako je Teheran ranije upozorio da bi mogao da zauzme britanski brod zbog sukoba sa Londonom u vezi sa prethodnim zadržavanjem iranskog supertankera „Grejs 1“, iranski zvaničnici su insistirali da zadržavanje „Stene impero“ nije predstavljalo „odmazdu“.

Britanski marinci zadržali su „Grejs 1“, koji je prevozio iransku naftu, u Gibraltarskom moreuzu 4. jula, sumnjajući da je brod plovio za Siriju i time prekršio sankcije EU protiv te zemlje.

Teheran poriče da je nafta bila namenjena Siriji i optužuje Veliku Britaniju za ugrožavanje trgovine i slobode plovidbe nezakonitim hapšenjem tankera.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala