Rusija: Postoji šansa za spasavanje iranskog nuklearnog sporazuma

© AP Photo / Ronald ZakIranska zastava ispred zgrade Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču
Iranska zastava ispred zgrade Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mehanizam INSTEKS (Instrument za podršku u trgovinskim razmenama sa Iranom) i situacija u vezi sa reaktorom u Araki biće glavne teme susreta Zajedničke komisije o nuklearnom programu Irana u Beču, izjavio je za Sputnjik zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Ukoliko mehanizam INSTEKS bude otvoren za treće zemlje i servisiranja transakcija sa iranskom naftom, tada će se povećati šanse za spasavanje Zajedničkog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu, rekao je Rjabkov.

„Mi (Rusija) želimo da shvatimo šta predstavljaju signali visokih predstavnika evropske službe za spoljne poslove da INSTEKS može da bude otvoren za treće zemlje — za servisiranje, uključujući i poslove sa naftom“, istakao je Rjabkov.

„Ako se ovo zaista dogodi, izgledi za opstanak Akcionog plana će se značajno povećati. Pozivamo na to već odavno“, naveo je zamenik ministra uoči sastanka Zajedničke komisije u Beču 28. jula.

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif  - Sputnik Srbija
Zarif optužio Vašington za narušavanje nuklearnog sporazuma

On je dodao da što se tiče trenutne proizvodnje teške vode u Iranu stopa nije toliko visoka da bi postala akutan, gorući i hitan problem koji treba odmah rešavati.

Ranije je evropska diplomatska služba saopštila da će vanredno zasedanje Zajedničke komisije za Zajednički akcioni plan o iranskom nuklearnom programu biti održano u Beču 28. jula i da će na njemu biti razmotrena pitanja iranskog nuklearnog programa „u svim aspektima“.

Sastanku će prisustvovati šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i predstavnici Kine, Francuske, Nemačke, Rusije, Velike Britanije i Irana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala