Zarif optužio Vašington za narušavanje nuklearnog sporazuma

© AP Photo / Richard DrewIranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif
Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif optužio je Sjedinjene Američke Države za jednostran pristup i za uništavanje Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana, iz kojeg je Vašington izašao.

„Naši napori su da uklonimo zabrinutost u vezi sa našim mirovnim nuklearnim programom i uprkos činjenici da zabrinutost nije opravdana — ipak, program je postao jedna od glavnih žrtava jednostranog pristupa (Sjedinjenih Američkih Država). Američka Vlada uništava iranski nuklearni sporazum, bez obzira na to šta je svet sve učinio da bi ga postigao. Ovaj proces nije samo prekršio rezolucije Saveta bezbednosti UN, već su Sjedinjene Američke Države nametnule sankcije onima koji pokušavaju da implementiraju ove rezolucije“, rekao je Zarif na ministarskom sastanku Koordinacionog biroa Pokreta nesvrstanih.

Iranski ministar je naglasio i da je težnja za jačanjem mira kroz poštovanje međunarodnog prava — osnovno pitanje našeg vremena.

Kako je naglasio iranski ministar — novi talas američkih avantura predstavlja važno pitanje i rizik sa kojim se zemlje suočavaju na ovaj ili onaj način.

Pre četiri godine, 14. jula 2015. godine, „šestorka“ (Velika Britanija, Nemačka, Kina, Rusija, SAD i Francuska) i Iran su objavili da su postigli Zajednički sveobuhvatni akcioni plan o iranskom nuklearnom programu. Sporazumom je predviđeno ukidanje sankcija u zamenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa. Sporazum nije preživeo ni tri godine u svom izvornom obliku: u maju 2018. godine Sjedinjene Američke Države najavile su jednostrano povlačenje iz Sporazuma i ponovno uvođenje teških sankcija Iranu.

Na godišnjicu povlačenja Vašingtona iz sporazuma Iran je 8. maja najavio okončanje implementacije niza tačaka Sporazuma o iranskom nuklearnom programu, koje se tiču rezervi obogaćenog uranijuma i teške vode. Iran je premašio gornju granicu rezervi obogaćenog uranijuma od 300 kilograma. Nakon toga su vlasti u Teheranu najavile drugu fazu smanjenja obaveza po nuklearnom sporazumu, zbog činjenice da zemlje-članice Sporazuma nisu uspele da ispune zahteve Teherana u roku od 60 dana. Prema nedavnim saopštenjima — Iran je već povećao nivo obogaćivanja uranijuma na 4,5 odsto (nuklearni sporazum postavio je granicu od 3,67 odsto).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala