Crnogorski jezik uklonjen sa naslovne strane udžbenika

CC0 / Balkan photos / Crnogorski jezik - ilustracija
Crnogorski jezik - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naslova strana udžbenika crnogorskog jezika za treći razred gimnazije promenjena je, i sada na njoj piše „Moj jezik“, a ne „Crnogorski jezik“, kako je dosad bio slučaj.

Adnan Čirgić i Jelena Sušanj, autori udžbenika za srednju školu čiji je naziv promenjen, dostavili su Zavodu za udžbenike protestno pismo u kom su naveli da za njih nije prihvatljiva ta vrsta korekcije i zatražili da se odustane od takvog koncepta, prenosi Tanjug.

Čirgić je „Pobjedi“ potvrdio da je poslao pismo u kome ih obaveštava da ne pristaje na izmene udžbenika bez uvida u njih.

Prema saznanjima lista, zahtevi ovo dvoje profesora nisu uslišeni, jer je izmenjena verzija konačna i biće odštampana, bez obzira na to što nema saglasnosti autora.

Odgovorni urednik Zavoda za udžbenike Lazo Leković rekao je za „Pobjedu“ da u ovoj priči „naravno, crnogorski jezik nije, niti može biti, uklonjen iz udžbenika“, već je samo naziv knjige usklađen sa nazivom predmeta, što je zakonska obaveza.

„Ovo pitanje je potpuno tehničke prirode“, dodao je Leković.

Istovremeno, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Crne Gore korigovao je naslovnu stranicu udžbenika crnogorskog jezika za šesti razred osnovne škole tako što je proširio podnaslov knjige „Riječ po riječ“, pa tamo više ne piše da je to samo udžbenik crnogorskog jezika, već „crnogorskog, srpskog, bosanskog, hrvatskog“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala