Veto predsednika SAD — oružje za Saudijsku Arabiju i UAE posvađalo Trampa i Kongres

© AP Photo / Susan WalshKongres SAD
Kongres SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp stavio je veto na tri rezolucije Kongresa čiji je cilj bio da blokiraju njegovu administraciju da Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima proda oružje vredno više milijardi dolara.

Prošlog meseca državni sekretar Majk Pompeo naveo je pretnje Irana kao razlog zbog kog treba da se odobri prodaja naoružanja vrednog 1,8 milijardi dolara Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji, dvema saveznicama SAD u Persijskom zalivu, prenosi AP.

Članove Kongresa razljutila je Trampova odluka da proda oružje, a da izbegne odobrenje zakonodavaca, zbog čega su se demokrate i republikanci udružili da blokiraju Trampovu odluku, prenosi Tanjug.

„Sramotni veto predsednika gazi volju dvopartijskog i dvodomnog kongresa i produžava učešće njegove administracije u užasnom konfliktu u Jemenu, koji predstavlja mrlju na savesti sveta“, izjavila je predsednica Kongresa Nensi Pelosi.

Kongresmen Eliot Engel izjavio je da je Trampova odluka o vetu „šamar u lice“ Kongresu i optužio je Trampovu administraciju da navedene pretnje Irana koristi kao izgovor da progura prodaju oružja.

“Ovaj veto šalje sumornu poruku da američka spoljna politika više nije ukorenjena u našim temeljnim vrednostima — poštovanju ljudskih prava; kao i da se Kongres ne gleda kao jednaka grana vlasti, već kao nešto što treba izbegavati ili ignorisati“, rekao je Engel.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala