Ubijani i Albanci: Novi dokazi protiv Haradinaja

© AP Photo / Chip EastPripadnici terorističke OVK na KiM 1999. godine
Pripadnici terorističke OVK na KiM 1999. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da postoje novi dokazi protiv Ramuša Haradinaja i da će ih obelodaniti u toku sledeće nedelje.

On u razgovoru za RTS podseća da je Haradinaju dva puta suđeno za zločine nad Srbima i nealbancima, kao i da je oba puta oslobođen, ali ističe da je situacija za njega sada drugačija.

Drecun navodi da su se pojavili neki novi elementi — ubistva Albanaca koje su počinili Ramuš Haradinaj i njegovi teroristi.

Pokazao je originalni dokument iz Štaba komande operativne zone Dukađin i istakao da je to izveštaj o ljudima koji su ubijeni i razlozima zbog kojih su ubijeni, a reč je o Albancima.

„Evo odgovora na pitanje gde su mnogi nestali Albanci. Ovo je dokument koji su zaplenile naše snage bezbednosti, koji je čak i rukom pisan. U njemu je spisak od 30 Albanaca. Oni su bili pripadnici policije Republike Srbije i zbog toga ih je likvidirala grupa Ramuša Haradinaja. Ne znam zašto nije pokazan sudu“, navodi Drecun.

Podseća na slučaj „Bunker“, gde je otkrivena masovna srpska grobnica sa najmanje desetak tela.

Uviđaj - Sputnik Srbija
Mediji: Braća Haradinaj vodila trgovinu organima

„Najsurovije je likvidirana petočlana porodica sa troje dece — od 13, 16 i 17 godina. To nije jedina masovna grobnica, ima ih još. O njima se znalo i ranije, ali se ćutalo, nije bilo ni reči o tome u prethodnim suđenjima“, ističe on.

Navodi da je Kfor izvršio uviđaj, da je mesto zločina fotografisano, da je došao i forenzički tim iz Švedske, ali da je, iz samo njima znanog razloga, i taj slučaj, uz mnoge druge, stavljen u fioku.

Dodaje da Beograd poseduje i ratni dnevnik Haradinaja i da je Srbija Tužilaštvu Specijalnog suda ustupila novu dokumentaciju da bi ukazali na mogućnost podizanja optužnice na osnovu novih dokaza.

Ističe da je u komandnoj odgovornosti Ramuša Haradinaja počinjeno 987 događaja — silovanja, ubistva, masakriranja.

„Utvrdili smo da je u operativnoj zoni Dukađin teroristička OVK tada bila podeljena na šest, odnosno sedam operativnih zona. Zonom Dukađin (deo Metohije) komandovao je Ramuš Haradinaj, a 131. brigadom u toj zoni Daut Haradinaj. U toj zoni je bilo najviše zločina. Utvrdili smo više od 987 događaja — mučenja, ubistava, silovanja, kidnapovanja“, rekao je Drecun.

Ramuš Haradinaj bi danas trebalo da bude saslušan u Specijalnom sudu za zločine koje su počinili bivši pripadnici tzv. OVK nad srpskim i nealbanskim stanovništvom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala