Skandal „težak“ šest miliona dolara baca senku na smrt jednog od najvećih američkih heroja

© AP PhotoNil Armstrong
Nil Armstrong - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na osnovu poverljivog sporazuma iz sudskih dokumenata, bolnica „Mersi helt Farfild“ u Ohaju platila je porodici astronauta Nila Armstronga šest miliona dolara kako bi izbegla optužbe da su posthirurške komplikacije dovele do njegove smrti.

Nagodba je, navodno, sklopljena zbog straha bolnice od negativnog publiciteta i reakcije javnosti u svetlu navoda o neuspeloj operaciji.

Nil Armstrong, prvi čovek koji je 1969. godine kročio na Mesec, umro je nakon posthirurških komplikacija 2012. godine.

Deset rođaka ovog astronauta, koji je pre 50 godina ušao u istoriju tako što je postao prvi čovek koji je kročio na Mesec, dobilo je odštetu od bolnice. Među njima su bila i dva Amstrongova sina, sestra, brat i šest unučadi, navedeno je dokumentima koji su podneseni Okružnom tužilaštvu u okrugu Hamilton u Sinsinatiju, Ohajo, a koji su tek nedavno postali javno dostupni.

U krug oštećenih nije bila uključena Armstrongova udovica Kerol, prenosi „Gardijan“.

Armstrongovi sinovi Mark i Rik tvrde da je nedovoljna briga koju nije obezbedila bolnica „Mersi helt Farfild“ u Ohaju, koštala njihovog oca života, navodi „Njujork tajms“.

U subotu je proslavljena 50. godišnjica prvih koraka Nila Armstronga na Mesecu. Umro je 25. avgusta 2012. godine, a u septembru 2014. podnesen je predlog da se postigne nagodba između bolnice i porodice.

„Bolnica je pristala na poverljivu nagodbu od šest miliona dolara kako bi se izbegao negativan publicitet zbog postupka koji je porodica mogla da pokrene u vezi sa smrću astronauta“, navedeno je u dokumentu.

© AP Photo / AnonymousPosada Apola 11
Skandal „težak“ šest miliona dolara baca senku na smrt jednog od najvećih američkih heroja - Sputnik Srbija
Posada Apola 11

Morin Ričmond, portparolka bolnice, odbila je da komentariše ovaj slučaj, rekavši da nije u mogućnosti da govori o nezi pojedinaca.

U mejlu Asošijeted presu dodala je:

„Javna priroda ovih detalja je veoma razočaravajuća i za naše ministarstvo i za porodicu pacijenta, koji su želeli da ova pravna stvar bude privatna“.

Mediji su za komentar zamolili i Armstrongovu udovicu i sinove, kao i Vendi Armstrong, Armstrongovu sestru, i advokata koji su učestvovali u sklapanju nagodbe.

Kerol Armstrong je za Njujork tajms izjavila da je potpisala sporazum, ali da nije dobila nikakav novac.

„Nil Armstrong je primljen u bolnicu u avgustu 2012. godine. Operisan je na kardiovaskularnoj hirurgiji, ali su nastale posthirurške komplikacije i on je kasnije umro“, navedeno je u predlogu nagodbe.

Većina odštete, oko 5,2 miliona dolara, podeljena je između Armstrongovih sinova. Brat i sestra astronauta dobili su po 250.000 dolara, a šest unuka je dobilo po 24.000 dolara. Isplaćeni su i advokatski honorari u iznosu od 160.000 dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala