Oštar zaokret u vojnoj strategiji Kine, prvi test — odbrana Tajvana

© REUTERS / TYRONE SIUKineski vojnik
Kineski vojnik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi dokument kineske armije otkriva plan Pekinga da izgradi „armiju svetske klase“, kao odgovor Vašingtonu, koji novim potezima „urušava globalnu bezbednost i teži apsolutnoj superiornosti“.

Kina je ovim „non pejper“ dokumentom značajno zaoštrila ton prema Americi, ocenjuje RT.

Dokumentom se SAD optužuju za jednostrane poteze, kao i pokretanje trke u naoružanju među svetskim silama.

Peking veruje da je cilj Amerike da kroz tehnološke i institucionalne inovacije postigne apsolutnu vojnu nadmoć. Takođe, kroz ogromne investicije u oblastima nuklearne tehnologije, kosmičkih projekata, sajber-ratovanja i raketne odbrane, želi da se podrije globalna strateška stabilnost.

Kineski stratezi navode da je situacija posebno zabrinjavajuća u neposrednoj blizini Kine, gde Amerika „ojačava svoje azijsko-pacifičke saveze i insistira na upotrebi vojne sile i intervencionizma“.

Prema navodima dokumenta, Tajvan je mesto s kog separatističke snage predstavljaju najveću neposrednu opasnost za mir i stabilnost. Peking se nikada neće odreći upotrebe sile na ovom ostrvu, i odlučno će poraziti svakoga ko pokuša da odvoji Tajvan od Kine.

Kina je istakla i da je međunarodni režim neširenja nuklearnog potencijala kompromitovan dvostrukim standardima i da se suočava sa novim pretnjama.

Oštra promena u kineskoj vojnoj strategiji

Kada se govori o kineskom nuklearnom potencijalu, u Beloj knjizi nacionalne odbrane, koju je objavio Državni savet Kine, navodi se da će ga ta država održavati na minimalnom nivou, kao i da ne namerava da učestvuje u trci u naoružanju.

© AP Photo / Mark SchiefelbeinKineska vojska
Oštar zaokret u vojnoj strategiji Kine, prvi test — odbrana Tajvana - Sputnik Srbija
Kineska vojska

„Kina se zalaže za potpunu zabranu i uništenje nuklearnog oružja, a svoj nuklearni potencijal će održavati na minimumu, isključivo za potrebe državne bezbednosti“, ističe se u dokumentu.

Ipak, u ovom dokumentu se najavljuje oštra promena u kineskoj vojnoj strategiji. Priznaje se da kineska vojska i dalje „kaska za vodećim armijama sveta i da postoji rizik da bude zatečena sve većim razlikama u tehnološkom napretku među svetskim vojskama“. 

Kako bi izašla na kraj sa ovim problemima, Kina bi trebalo da unapredi svoju vojsku do 2035. godine, kako bi je u potpunosti transformisala u „silu svetske klase za 21. vek“.

Dokument je objavljen nakon sličnih papira iz SAD, kojima je Kina označena kao glavni protivnik. Pentagon je upozorio da je Peking, zajedno sa Rusijom, na putu da porazi SAD u sajber-ratovanju, protivvazdušnoj odbrani i novim vojnim tehnologijama. Zbog toga je zatraženo dodatno ulaganje u vojsku.

Vašington ima oko 800 baza u više od 70 država, dok Kina ima samo jednu logističku ispostavu u Džibutiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala