Strmoglav pad rejtinga Milove partije danak za afere i napad na SPC

© predsjednik.me / Igor SljivancaninMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Većina građana Crne Gore smatra da država ide pogrešnim putem. Njihovo povjerenje u Skupštinu, Vladu i predsjednika je pri dnu ljestvice. Od institucija najmanje vjeruju takozvanoj „crnogorskoj pravoslavnoj crkvi“, dok najviše povjerenja imaju u Srpsku pravoslavnu crkvu i u obrazovni sistem.

Ovo su podaci Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) koji je u Crnoj Gori radio anketu od 1. do 13. jula, na uzorku od 1002 ispitanika.

Prema istoj anketi, da treba da postoji samo Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, smatra čak 46,6 odsto ispitanika, dok 4,9 odsto veruje da treba da postoji samo takozvana „crnogorska pravoslavna crkva“. Takođe, 30 odsto građana smatra da Crna Gora ide pravim putem, dok 44,8 odsto smatra da ide pogrešnim putem.

Mediji u Crnoj Gori proteklih dana potenciraju da je istraživanje pokazalo i sveopšti pad povjerenja u institucije, partije i političare, a posebno se ističe nikad gori rejting vladajuće Demokratske partije socijalista, koja ima samo 34 odsto podrške opredijeljenih birača, što je u odnosu na prethodno istraživanje — pad za 7,5 odsto.

Komentarišući rezultate najnovije ankete, analitičar Boško Vukićević kaže da su rezultati, koji su u velikoj mjeri poražavajući za režim, u stvarnosti sigurno još gori, ako se ima u vidu da su većina opozicionih partija i nezavisnih analitičara rezultate dosadašnjih CEDEM-ovih anketa smatrali — prilično bliskim interesima crnogorske vlasti.

Kijevsko-Pečerska lavra - Sputnik Srbija
Srpske svetinje u kandžama Crne Gore — prošle bi kao na ukrajinskom „čistilištu“ (foto)

„Izvjesno je da su neprestane afere, od kojih afera ’Koverta‘ predstavlja najeklatantniji primjer korumpiranosti crnogorskog političkog sistema, u značajnoj mjeri doprinijele povećanoj razočaranosti građana u cjelokupan društveni ambijent. Dokazana korumpiranost sistema i vladajuće partije je zasigurno prouzrokovala i većinsko mišljenje građana da Crna Gora ide pogrešnim putem“, kaže Vukićević za Sputnjik.

Za ovog analitičara, međutim, ne postoji nikakva sumnja da su frontalni napad crnogorskog režima na SPC u Crnoj Gori i najava otimanja njene imovine, u najvećoj mjeri „zaslužni“ za strmoglav pad rejtinga DPS-a, kao i za pad povjerenja u većinu institucija.

„Pokazala su se opravdanim mišljenja raznih analitičara da bi upravo na crkvenom pitanju Đukanović mogao ’polomiti zube‘, tačnije doživjeti prvi veći politički poraz u svojoj višedecenijskoj karijeri. Bez dvojbe, crnogorski predsjednik je, na jedan prilično amaterski i nepromišljen način, potcijenio snagu i istrajnost vjernog pravoslavnog naroda u Crnoj Gori. U prilog takvoj tvrdnji ide masovnost Velikog sabora na Trojičindan, kao i nepoljuljano povjerenje građana u SPC, koje proističe i iz posljednje ankete“, primjećuje Vukićević, uz opasku da projekat uzdizanja iz pepela takozvane „crnogorske pravoslavne crkve“ ne uspijeva da dobije čak ni minimalnu podršku građanstva, iako su u njega osim autoriteta Đukanovića, uložena i ogromna novčana sredstva.

Povjerenje građana u takozvanu ’crnogorsku pravoslavnu crkvu‘, kao što pokazuju i rezultati posljednje ankete i dalje je mizerno, i to je vjerovatan razlog zbog kojeg Đukanović nanovo prilagođava retoriku i ciljeve, zastupajući sada takozvanu ’ujedinjenu pravoslavnu crkvu‘, bez nacionalnog predznaka. Upravo su Đukanovićeva prilagođavanja ciljeva i njegove konstantne improvizacije i proizvoljnosti, jedan od pokazatelja slabosti projekta takozvane ’crnogorske pravoslavne crkve‘“, tvrdi Vukićević.

Naš sagovornik ipak upozorava da, i pored dramatičnog pada povjerenja građanstva u vladajuću partiju, stranke opozicije ne bi smjele da „zagrizu mamac“, tako što bi pristale da u krajnje neregularnoj atmosferi (što i same tvrde), izađu na parlamentarne izbore sledeće godine, a što bi bila „prava slamka spasa za vladajuću partiju, koja ima sve veći problem sa kredibilitetom i popularnošću“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala