Dačić: Amerikanci smatraju da Nemačka potpomaže Haradinaja

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj podneo je ostavku da bi se predstavio kao žrtva Suda za zločine takozvane OVK i da bi pobedio na parlamentarnim izborima, ocenio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić i dodao da se to nije desilo zbog pritisaka stranih sila.

„Ovo je strateški potez Haradinaja, pošto je znao da će biti pozvan da da iskaz, a to ne znači i da će on automatski da bude osuđen. Imamo iskustva kada je Haradinaj u pitanju; znamo da je pobio sve svedoke i da je zbog nedostatka dokaza i svedoka na slobodi“, rekao je Dačić za televiziju „Prva“.

S druge strane, dodaje Dačić, Haradinaj je ostavku iskoristio za unutrašnje političke razloge — ne da se povuče, nego da pobedi na parlamentarnim izborima.

Upitan da li će dijalog biti nastavljen, ako Haradinaj ponovo osvoji većinu, Dačić je kazao da je dijalog trenutno „u komi“, a da li će se probuditi zavisi od reanimatora, odnosno, velikih sila.

Ističe i da rešenje kosovskog pitanja velike sile vide drugačije, dodajući da su tu „velike geostrateške igre u pitanju".

„SAD ne smatraju da je pravi put kosovskog rešenja to što rade Francuska i Nemačka. Brisel čak nije bio informisan o toj inicijativi. Brisel sada čeka novog šefa diplomatije. Sa druge strane, Francuska misli da SAD opstruira nastavak dijaloga, odnosno da oni potpomažu Haradinaja, a SAD smatra da Nemačka gura Haradinaja“, naveo je Dačić.

Ramuš Haradinaj i ruski prankeri - Sputnik Srbija
Podsećamo kakvo je lice Haradinaj pokazao pred ruskim prankerima (video)

Dodaje da Amerikanci tvrde da je Haradinaj rekao da „ako Nemačka čvrsto kaže da ukinemo takse, mi ćemo to učiniti“, te da zbog toga smatraju da Nemačka potpomaže Haradinaja.

„Nisam čuo da je Haradinaj to rekao, ali Amerikanci tako tvrde“, rekao je Dačić.

Ističe da „svako optužuje svakog“, ali da nastavka dijalog nema, prvenstveno, zato što privremene institucije Prištine nisu ukinule takse.

Prema njegovim rečima, zbog toga se sada vrši pritisak na Srbiju da, uprkos tome, nastavi da razgovara sa predstavnicima privremenih institucija Prištine o drugim temama.

Dačić je naglasio i da Srbija neće nastaviti dijalog, sve dok takse ne budu ukinute.

„Ako velike sile žele dogovor oko Kosova, mora da se izvrši pritisak na Prištinu. Meni je i (Džon) Bolton rekao: ’Mi više nema šta da vršimo pritisak na vas, znamo da je problem u Prištini, ne u Beogradu‘. Sada je pitanje koliko su velike sile spremne da idu u pritisku na Prištinu“, zaključio je Dačić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala