Prva žena na čelu predsedničkog orkestra Kremlja: Slavimo 101. rođendan

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednički orkestar Komandantske službe Moskovskog kremlja
Predsednički orkestar Komandantske službe Moskovskog kremlja  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednički orkestar Komandantske službe Moskovskog kremlja ove godine puni 101 godinu. Rukovodilac orkestra — prva žena na toj poziciji u istoriji muzičke grupe — pukovnik Vera Krilova je u intervjuu za Sputnjik govorila o istoriji orkestra, njegovom stvaralaštvu i o pripremi za nastup na festivalu „Spaska kula“, na kome učestvuje svake godine.

Od kada postoji predsednički orkestar? Prema nekim informacijama — pronađena su dokumenta u kojima se govori o postojanju muzičke grupe u okviru strukture komandantske službe Moskovskog kremlja 1918. godine.

— Dugo se verovalo da je orkestar osnovan 1938. godine, ali prilikom pisanja knjige povodom stogodišnjice Službe komandanata Moskovskog kremlja, otkrivena su dokumenta koja svedoče da je 1918. godine, u okviru jedinice za obezbeđenje Moskovskog kremlja, postojao i orkestar. Tražili smo u arhivi potvrdu te informacije, i oni su nam poslali relevantna dokumenta. Nakon toga je rukovodstvo ruske Federalne službe za obezbeđenje donelo odluku da se 1918. godina smatra godinom osnivanja orkestra. Naš orkestar ove godine navršava 101 godinu. Sada pripremamo zvanično saopštenje o tome. Smatra se da je predsednički orkestar osnovan 8. avgusta 1918. godine, i u njegovom sastavu je bilo 20 ljudi.

Prvi rukovodilac orkestra bio je Aleksandar Antonov. Četiri godine kasnije — orkestar je postao prava profesionalna grupa, a od 1922. godine počeo je da dobija pozivnice za najbolje koncerte u prestonici.

Da li ste Vi prva žena rukovodilac u istoriji predsedničkog orkestra?

— Jesam. Možda i grešim, ali ja nisam upoznata ni sa jednim drugim slučajem u istoriji — da je žena rukovodila vojnim orkestrom u Rusiji. Nalazim se na čelu orkestra od 2010. godine, a pre toga sam bila u drugoj jedinici Federalne službe za obezbeđenje.

© Sputnik / Vladimir Vяtkin / Uđi u bazu fotografijaPredsednički orkestar Komandantske službe Moskovskog kremlja na Međunarodnom vojno-muzičkom festivalu "Spaska kula"
Prva žena na čelu predsedničkog orkestra Kremlja: Slavimo 101. rođendan - Sputnik Srbija
Predsednički orkestar Komandantske službe Moskovskog kremlja na Međunarodnom vojno-muzičkom festivalu "Spaska kula"

Koliko muzičara broji orkestar? Ima li slobodnih mesta?

— Orkestar ima tri sastava — duvački, simfonijski i estradno-simfonijski, i broji oko 130 muzičara. Trenutno ima nekoliko slobodnih radnih mesta, ali mi to ne objavljujemo. Po pravilu, muzičari iz našeg orkestra pozivaju kolege kada se pojavi slobodno radno mesto.

Koje zahteve kandidati treba da ispune?

— Muzičari treba da imaju muzičko obrazovanje, kvalifikaciju, i moraju odgovarati specifičnostima orkestra. Osnovna namena predsedničkog orkestra je muzička pratnja protokolarnih događaja, uz učešće predsednika države, što znači — da i muzičari moraju da zadovolje taj nivo. Nivo obuke definišemo na audiciji. Ako nam muzičar odgovara, preporučujemo mu da prođe postupak registracije za službu u strukturi ruske Federalne službe za obezbeđenje.

Koliku ulogu u stvaralaštvu orkestra igraju turneje? Da li u bliskoj budućnosti imate u planu koncerte van prestonice?

— Retko idemo na turneje, a u inostranstvo još ređe. Jedan od nezaboravnih nastupa u inostranstvu bilo je učešće na vojno-muzičkom festivalu u Bazelu. Koncerti nisu naša glavna aktivnost. Specifičnost orkestra ne dozvoljava da odsustvujemo iz Moskve duže vreme. A ukoliko planiramo turneje, onda ih obavezno uskladimo sa protokolarnom službom predsednika. Ove godine nismo nigde putovali, i za sada nije ni planirano.

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednički orkestar na zatvaranju festivala "Spaska kula"
Prva žena na čelu predsedničkog orkestra Kremlja: Slavimo 101. rođendan - Sputnik Srbija
Predsednički orkestar na zatvaranju festivala "Spaska kula"

Predsednički orkestar nastupa u Moskovskoj filharmoniji sa obrazovnim interaktivnim programom za decu od tri do pet godina. Kako je nastao taj projekat, i zašto je izabrana baš ta starosna grupa?

— Zanimljiva nam je publika svih uzrasta, pa i deca, uključujući i onu najmlađu. U Moskvi se održava veoma mali broj muzičkih događaja gde možete doći sa malom decom od tri do pet godina. Pre nekoliko godina filharmonija je razradila interaktivni program u kome, zajedno sa našim orkestrom, učestvuju i glumci moskovskih pozorišta. Radimo na dobrotvornoj osnovi. Program traje dve godine. U prvoj godini decu uvode u svet muzike — pričaju im o tome šta je muzika, kakvi muzički instrumenti postoje, kako se zovu, po čemu se razlikuju. Sve je u formi igre. Orkestar takođe nastupa u moskovskoj Međunarodnoj kući muzike, gde imamo svoj edukativni program, u okviru koga se godišnje održavaju četiri vrste koncerata različitih žanrova takođe za decu, ali starijeg uzrasta.

Predsednički orkestar je redovni učesnik na Međunarodnom vojno-muzičkom festivalu „Spaska kula“. Da li ste već počeli sa pripremama za ovogodišnji festival?

— Program je već formiran i počeli smo sa probama. Ove godine će sa našim orkestrom nastupati izvanredni rok gitarista Dmitrij Četvergov sa svojom grupom. Neću otkrivati detalje nastupa, neka ostanu tajna.

Kako se održavaju probe? Da li su se muzičari okupljali na otvorenom prostoru?

— Probe se za sada održavaju u dvorani. Četvergov sa svojom grupom dolazi kod nas. 

Dvanaesti po redu festival „Spaska kula“ počinje 23. avgusta. Šta biste poručili njegovim budućim posetiocima i obožavaocima?

— Festival već ima brojne obožavaoce, a neko će ga posetiti prvi put. Pozivam sve na ovaj izuzetan šou, gde publiku čeka susret sa izvanrednim muzičkim grupama iz naše zemlje i drugih država. Svima želim nezaboravne trenutke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala