Misteriozna podzemna građevina u Rusiji otvara brojna pitanja (foto)

© Foto : MISIS National University of Science and TechnologyNepoznati objekat na severozapadnom delu tvrđave Narin kala mogao bi da predstavlja najstariju crkvu na svetu
Nepoznati objekat na severozapadnom delu tvrđave Narin kala mogao bi da predstavlja najstariju crkvu na svetu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Podzemna građevina deo je drevne tvrđave Narin-Kala, koja je na spisku Uneskove kulturne baštine, a nalazi se u gradu Derbentu u južnoj ruskoj Republici Dagestanu.

Nova studija pokazala je da bi misteriozna struktura pod zemljom, koja se nalazi u južnoj Rusiji, mogla biti jedna od najstarijih hrišćanskih crkava na svetu i najstariji hrišćanski hram u toj zemlji.

Istraživanje su sproveli ruski istraživači sa Nacionalnog univerziteta za nauku i tehnologiju (MISiS) u saradnji sa Državnim univerzitetom iz Dagestana, sa Institutom za fiziku Lebedev, sa Ruskom akademijom nauka i sa Univerzitetom za nuklearnu fiziku iz Moskve.

Naučnici su koristili metod mion radiografije za skeniranje strukture duboke 12 metara, koja je smeštena u severozapadnom delu tvrđave Narin-Kala, sagrađene oko 300. godine posle Hrista. Tvrđava se nalazi u južnoj ruskoj republici Dagestanu.

© Foto : MISIS National University of Science and Technology Tvrđava Narin kala u Derbentu u Rusiji iz oko 300. godine n.e.
Misteriozna podzemna građevina u Rusiji otvara brojna pitanja  (foto) - Sputnik Srbija
Tvrđava Narin kala u Derbentu u Rusiji iz oko 300. godine n.e.

Rezervoar za vodu ili nešto drugo

U saopštenju na zvaničnoj internet stranici MISiS-a piše da je cilj skeniranja bio da pomogne naučnicima da odrede 3D konfiguraciju ove strukture, s obzirom na to da — „do danas nije shvaćeno koja je bila funkcija ove zgrade: da li je to bio rezervoar, hrišćanski hram ili zaratustriski hram vatre“.

Istraživačima je trebalo najmanje dva meseca da završe skeniranje, nakon što su postavili detektore na dubini od oko deset metara u unutrašnjost konstrukcije i izvršili precizno merenje onoga što je sada Uneskova kulturna baština.

Ni nakon završetka skeniranja, vodeći ekspert MISiS-a Natalija Poluhina nije sigurna šta da zaključi u vezi sa funkcijama ovog objekta.

„Čudno bi bilo da ovu zgradu protumačim kao rezervoar za vodu. U istoj tvrđavi, Narin-Kala, postoji slična podzemna građevina, duboka deset metara, i to jeste, zapravo, rezervoar. To je pravougaona građevina. Ali, ova neobična struktura u koju smo postavili naše detektore je u obliku krsta, njena orijentacija je strogo u skladu sa četiri kardinalna pravca, a jedna strana je dva metra duža od ostalih. Prema navodima arheologa koji su započeli iskopavanja — ’tokom izgradnje, zgrada je bila potpuno iznad površine, i leži na najvišoj tački Narin-Kala‘. Kakav je smisao staviti rezervoar na površinu, i to na najvišoj planini?“, primetila je Poluhina, dodajući da ovde ima više pitanja nego odgovora.

Naučnici su se složili da u budućnosti treba napraviti detaljniju analizu, kako bi se dobila kompletna 3D slika tajanstvene zgrade, što bi konačno trebalo da rasvetli sve detalje u vezi sa misterijom — na koji su način ljudi koristili ovu zgradu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala