Tajni ukrajinski zatvor u Marijupolju postojao do kraja 2018. godine

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaSlužba bezbednosti Ukrajine
Služba bezbednosti Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tajni zatvor ukrajinskog bataljona „Azov“, pod pokroviteljstvom službe bezbednosti te zemlje, postojao je na aerodromu u Marijupolju do novembra 2018, a pripadnici te službe činili su sve kako informacije o njegovom postojanju ne bi izašle u javnost, javlja agencija RIA Novosti, koja je imala uvid u tajna dokumenta ukrajinske bezbednosne službe.

Pored toga, iz dokumenta se može utvrditi i da su rukovodioci ovog zatvora iznuđivali novac od zatvorenika, koji su pokušavali da se na taj način domognu slobode.

RIA Novosti navode i da je ovaj zaključak donet na osnovu izveštaja koji je oficir ukrajinske službe bezbednosti Sergej Stecenko 1. novembra 2018. godine poslao rukovodstvu o kontaktu sa „agentom Renom“ — ukrajinskim vojnikom koji je Stecenku redovno prepričavao stanje u redovima ukrajinske vojske.

U tim dokumentima se navodi i da je Reno imao kontakt sa izvesnom Ljudmilom Momot, koja je na sve načine pokušavala da sazna gde joj se nalazi sin Igor (rođen 1990. godine), koji je nestao 3. oktobra 2018. godine.

Ona je Renu prenela da ju je nedelju dana nakon Igorovog nestanka kontaktiralo nepoznato lice, rekavši joj da je Igor u zatvoru na aerodromu, ali da ga neće osloboditi ako ona ne plati otkup u iznosu od 3.000 dolara. Budući da je Ljudmila penzioner i da nije imala toliki novac, zamolila je Rena da joj pomogne.

Stecenko je potom obećao Renu da će rešiti tu situaciju, ali mu je i naredio da na sve načine ubedi Ljudmilu da takav zatvor na aerodromu u Marijupolju ne postoji, a sve sa ciljem da se spreči curenje u javnost informacija o tom mestu.

U dokumentu se spominje još jedan svedok, Pavel Karakosov, koji je ispričao da je bio mučen u zatvoru. On je rekao i da su tela ubijenih u tom zatvoru sahranjivana bez imena i prezimena, samo pod rednim brojem. Karakosov tvrdi i da u blizini zatvora najverovatnije postoje masovne grobnice sa telima žrtava.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala