SAD: Ruska aplikacija „Fejsap“ pretnja za nacionalnu bezbednost

© AP Photo / Jenny KaneAplikacija „Fejsap“
Aplikacija „Fejsap“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska aplikacija „Fejsap“, koja omogućava korisnicima da promene svoj fizički izgled na fotografijama koje prolaze kroz specijalne filtere, može da predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost SAD, izjavio je lider demokrata u Senatu SAD Čak Šumer.

Ova aplikacija koristi veštačku inteligenciju kako bi menjala facijalne ekspresije i izgled korisnika, čineći ga, između ostalog, mlađim ili starijim. Međutim, da bi korisnik uopšte mogao da koristi ovu aplikaciju dužan je prihvati uslove korišćenja, čime kompaniji koja stoji iza aplikacije daje beskonačno i neopozivo pravo da radi sa njegovim podacima sve što poželi.

Prema njegovim rečima, sve fotografije iz ove aplikacije mogu se ubuduće koristiti bez saglasnosti korisnika, što može da predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost, ali i pretnju po bezbednost informacija miliona američkih korisnika.

Šumer je pozvao FBI da istraži na koji način lične informacije miliona američkih korisnika ove aplikacije mogu da budu od značaja ako se nađu u rukama ruskih vlasti, kao i da li postoji opasnost da te informacije posluže kao kompromitujući materijal protiv američkih državljana.

Aplikaciju „Fejsap“ razvila je ruska kompanija „Vajerles lab“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala